Stopul cardio respirator este recunoscut a fi o cauză frecventă de deces în special în ţările dezvoltate.
Se poate întâmpla oricui, în orice moment, iar semnele sunt pierderea stării de conștiență și absența respirației. În aceste situaţii, intervenţia timpurie, de preferat în primele minute de la incident, creşte semnificativ ratele de supravieţuire.
Radu Rotaru, Medic SMURD:”Supravieţuirea unui om în stop cardio în afara spitalului este o muncă de echipă între cei de la faţa locului care să fie instruiţi să ştie să acorde primul ajutor şi să aibă şi cu ce să intervină.”
Ultimii ani au adus în Europa şi nu numai un număr din ce în ce mai mare de defibrilatoare mobile, instalate în zone cu trafic mai mare şi cu aglomeraţie, iar în România este acum în construcţie o reţea naţională de astfel de echipamente. Un proiect cu atât mai necesar cu cât este important ca defibrilatoarele să fie instalate acolo unde sunt utile, într-o strategie pentru întreaga ţară.
Radu Rotaru, Medic SMURD: „Dacă până la sosirea echipajelor medicale de urgenţă cei de la faţa locului nu acordă primul ajutor, şansele de supravieţuire ale unui om care suferă un stop cardio respirator sunt aproape zero. Dacă noi acordăm primul ajutor şi reuşim să dăm şi un şoc în primele 3-5 minute şansa de supravieţuire pe moment, poate creşte chiar la 50-70%.”
Peste 50 de defibrilatoare automate au fost instalate în magazinele Lidl România din București și județul Ilfov, dar şi în spații intens tranzitate, precum Teatrul Național București ,Opera Română, Sala Palatului, Academia de Studii Economice și Ateneul Român prin proiectul naţional “Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, dezvoltat de Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Lidl România și al Fundației pentru SMURD. Târgu Mureș este următorul oraș care se va alătura rețelei naționale de defibrilatoare automate, urmat de Iași, Sibiu, Timișoara, Oradea, Constanța, Cluj-Napoca și Craiova.
Radu Rotaru, Medic SMURD: „Ele vor fi în toate magazinele Lidl din România şi, în fiecare oraş principal vom selecta 10-12 spaţii publice care sunt de interes pentru că sunt intens tranzitate.”
Datorită tehnicii avansate a echipamentelor, acestea devin puncte de prim ajutor, menite să salveze populația în situații de urgență, până la sosirea echipajelor medicale SMURD sau a Serviciilor de Ambulanță. Ele au defibrilator automat, pulsoximetru pentru măsurarea pulsului și a saturației de oxigen din sânge, funcție de monitorizare EKG și o sursă de oxigen. Aparatul apelează automat numărul de urgență 112 pentru a pune în legătură persoana care acordă îngrijiri la fața locului cu un medic care o poate ghida.
Radu Rotaru, Medic SMURD: „Este un defibrilator automat care ne spune pas cu pas ce trebuie să facem, de aceea încurajăm oamenii să intervină.”
Parteneriatul dintre Lidl România şi Fundația pentru SMURD se derulează de aproape un deceniu, în sprijinul dezvoltării serviciilor de urgență din România. O altă iniţiativă comună este dotarea serviciilor de urgenţă cu motociclete de intervenție urbană, cu ajutorul cărora se reduce semnificativ timpul de răspuns în situații de urgență.
- Folosirea la timp a defibrilatoarelor creşte cu până la 70% şansele de supravieţuire
- Peste 50 de puncte de prim ajutor au fost instalate în magazinele Lidl din București și Ilfov
- Compania investește în dezvoltarea serviciilor de urgență din România