Nimic nu se pierde, ci totul se transformă și se refolosește pentru crearea de noi produse.
Dragoș Călugăru, Director general Ecotic: ”Peste 80% dintr-un echipament electric poate fi reciclat, economia circulară are la bază principiul că nimic nu se aruncă, totul trebuie să se refolosească, de asemenea trebuie să avem produse de lungă durată.”
În acest depozit de la marginea Bucureștiului se află veriga-cheie din lanțul reciclării electronicelor și electrocasnicelor. Mașini încărcate cu astfel de echipamente aduc vechiturile de care noi nu mai avem nevoie.
Dragoș Călugăru, Director general Ecotic: ”Ajung aici circa 30 de camioane în fiecare zi, se adună cam 25.000 de bucăți de echipamente vechi pe an, în special frigidere și mașini de spălat, dar sunt și alte tipuri de echipamente și în fiecare zi pleacă două tiruri de astfel de deșeuri spre instalații de reciclare.”
Pentru că predarea deșeurilor electronice în magazinele retail de profil este cea mai la îndemână, cei mai mulți români predau electrocasnicele vechi în momentul în care își cumpără unele noi.
Dragoș Călugăru, Director general Ecotic: ”Altex ajută foarte mult, la nivel național retelele de magazine Altex și Media Galaxy ajung să strângă deșeuri electrice într un procent de 15%. Ne gândim dacă nu ar fi existat această contribuție multe dintre acestea poate s-ar pierde în fier vechi și ar contribui la poluarea mediului. Astfel ele ajung într-un flux corect.”
În magazine, acolo unde totul miroase a nou și ne face cu ochiul, se decide și soarta echipamentelor vechi.
Edvin Abdulachim, director comercial Altex: ”Clientul ar trebui să vină într-unul din magazinele Altex, noi îi oferim un voucher de 150 de lei la achiziția unui produs nou și, o data cu livrarea acestuia, cu doi oameni astfel încat clientul să nu mai aibă această problemă a căratului produselor, îi luăm produsul vechi, gratuit, și-l trimitem către reciclator în vederea reciclării corespunzatoare.”
În fiecare an, Altex reușește să colecteze în jur de 20.000 de tone de astfel de deșeuri. În cei zece ani de proiect, au fost trimise pentru a primi o nouă viață peste 3 milioane de aparate electrocasnice, adică mai bine de 150 mii tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice.
Edvin Abdulachim, director comercial Altex: ”Se pare că populația a înțeles acest aspect a faptului că trebuie să recicleze pentru un mediu mai curat și că trebuie să reciclam controlat, astfel încât să ajungă în punctele de reciclare.”
Iar procesul este unul fascinant. Întâi, se elimină produșii poluanți. Din frigiderele colectate în acest an, se recuperează circa 100 de tone de agent frigorific – gaze cu efect de seră – care, dacă aparatele ar fi ajuns la fier vechi, ar fi fost dispersate în mediu. Apoi, se recuperează tot ce poate fi refolosit. Cercul se închide, iar lanțul reciclării e complet. De la un gest plin de grijă și responsabilitate al fiecăruia dintre noi, pornește un proces complex în care fiecare verigă e vitală. Un proces care contribuie semnificativ la un mediu mai curat.
- 30 de camioane pe zi
25.000 de echipamente vechi pe an;
- 20.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice sunt colectate pe an;
- 3 milioane de electrocasnice colectate în zece ani.