Peste 90% dintre şcolile din România au nevoie de renovare, spun datele Ministerului Educaţiei. Iar reparaţiile nu sunt necesare doar pentru a reface clădirile, ci şi pentru că dotările inadecvate sunt cele care perpetuează inechităţile, reduc atractivitatea şcolii pentru profesori, dar şi pentru elevi.
Este unul dintre motivele pentru care companiile încep ele însele să investească în modernizare şcolilor de la noi, în special în comunităţile unde au capacităţi de producţie. Holcim, spre exemplu, a investit în ultimii șase ani peste 7,5 milioane de euro în proiecte de CSR la care au beneficiat peste 120.000 de oameni. Banii au fost daţi în principal pentru renovarea și dotarea laboratoarelor de științe și tehnologia informației din școli, montarea de panouri fotovoltaice la școli, modernizarea spitalelor, precum și investiții în infrastructură, mediu și economie circulară din comunitățile locale.
Edmund Piess, Director Sustenabilitate, Holcim: „Ne implicăm în dotarea a peste 20 de şcoli în comunităţile noastre unde am susţinut modernizarea sălilor de clasă, dotarea laboratoarelor de informatică şi ştiinţe, iar anul trecut am început un proiect de energie regenerabilă.”
5 şcoli au fost dotate deja cu panouri fotovoltaice, iar proiectul va continua
Edmund Piess, Director Sustenabilitate, Holcim: “Ne-am întâlnit practic la jumătate, pe de o parte am înţeles foarte bine nevoia de energie, au crescut costurile, şi în acelaşi timp corespunde foarte mult cu intenţia noastră de a promova energia regenerabilă.”
În fiecare an compania cheamă la aceeaşi masă comunitatea şi autorităţile locale şi discută despre proiectele care sunt considerate prioritare.
Edmund Piess, Director Sustenabilitate, Holcim: „Există o implicare, ascultăm şi nevoile comunităţii.”
În educaţie, compania duce investiţiile dincolo de partea de refacere a şcolilor, până la pregătirea studenţilor pentru realizarea lucrărilor de diplomă, programe de internship sau alte proiecte. Şcoala Tehnică Holcim, unul dintre programele educaţionale derulate de companie, pregăteşte viitori tehnicieni în industria construcţiilor pe parcursul a doi ani, gratuit, cu posibilitatea angajării în una dintre locaţiile grupului Holcim România. În această perioadă se caută 20 de absolvenţi de liceu cu profil tehnic sau real pentru a se înscrie în programul educaţional “Şcoala Tehnică”.
Edmund Piess, Director Sustenabilitate, Holcim: “Cele mai importante arii în care ne implicăm în mod constant sunt: educația, economia circulară și mediu, sănătatea și infrastructură.”
Proiectele se desfăşoară pe termen lung, astfel încât efectele lor să fie unele durabile.
- Peste 90% dintre şcolile din România au nevoie de renovare
- 5 şcoli au fost dotate cu panouri fotovoltaice, iar proiectul va continua
- Investiţiile sunt duse şi în mediul universitar, pentru a ajuta studenţii să îşi găsească locul pe piaţa muncii
- În această perioadă au început înscrierile la Școala Tehnică Holcim