Felul în care consumăm și producem azi determină modul în care vom trăi mâine. E unul dintre semnalele de alarmă pe care Națiunile Unite le-au tras când au creat lista celor 17 obiective de sustenabilitate. Și un principiu în baza căruia Coca-Cola își desfășoară întreaga activitate din România, începând de la operațiuni, până la felul în care se construiește portofoliul de produse și, mai departe, la implicarea în comunitate.
Mihaela Niță, Public Affairs Manager, Coca-Cola România: “Sustenabilitatea vine din interiorul companiei, este acel filtru prin care trecem toate inițiativele noastre.”
Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România: “Înseamnă o sumă a alegerilor pe care le facem astăzi pentru a influența un mâine mai bun.”
Plasticul e una dintre problemele lumii moderne, iar într-o industrie ca cea a băuturilor răcoritoare, trebuie acordată o și mai mare atenție utilizării sale.
Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România: „Una dintre acțiunile pe care le avem este de folosire cât mai mult, într-un procent cât mai mare a materiei prime reciclate.”
Ambalajele nu au doar un ciclu de viață, de la producție până la consumarea produsului, ci pot primi o nouă viață, prin reciclare, iar diferența o face considerarea lor drept o resursă și nu un deșeu.
Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România: „Încercăm să ne gândim circular la ambalaje și vrem să asigurăm întregul flux, de la producție R-PET, producție preforme, îmbuteliere.”
Începând de anul acesta, sticlele de băuturi răcoritoare și apă din portofoliul Sistemului Coca-Cola își vor păstra capacele atașate de inelul sticlei, o schimbare în domeniu cerută de directive europene care au ca scop protejarea mediului.
Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România:„Principalul obiectiv al acestei măsuri este de fapt să nu mai regăsim aceste capace aruncate peste tot în natură.”
Apa, în mod special, e o resursă vitală pentru toți – atât pentru oameni, cât și pentru industria băuturilor răcoritoare și întregul proces de producție.
Mihaela Niță, Public Affairs Manager, Coca-Cola România: „Acționăm pentru un management responsabil al apei prin reducerea, reutilizarea, reciclarea și nu în ultimul rând reîntoarcerea în natură a apei pe care o folosim.”
Față de 2017, pentru fiecare litru de băutură se folosește cu 6% mai puțină apă azi. La reducerea consumului de apă în producție, contribuie și o linie aseptică de îmbuteliere instalată în fabrica din Ploiești, care nu mai utilizează apă pentru sterilizarea sticlelor.
Mihaela Niță, Public Affairs Manager, Coca-Cola România: „Acea curățare și sterilizare a ambalajelor înainte de a se turna lichidul în ele se face cu ajutorul unor aburi.”
Principiul de a reîntoarce în natură tot atâta apă cât consumă e dublat de implicarea în comunitate a companiei producătoare de băuturi răcoritoare. Anul trecut, în Romania, au fost redate naturii 400 de hectare de luncă inundabilă la Gârla Mare, în județul Mehedinți, creându-se astfel o nouă deltă plină de viață.
- Un obiectiv important e ca până în 2030, să se poată colecta echivalentul fiecărei sticle, PET sau doze puse pe piață.
- Un alt obiectiv e acela ca până în 2030, ambalajele băuturilor să conțină 50% material reciclat.
- În fabrica de la Ploiești va exista o linie de decontaminare fulgi PET, pentru a începe producția de PET reciclat în România.
- Înlocuirea plasticului cu cartonul pentru ambalajul colectiv de doze a redus cu 200 de tone/an folia de plastic din ambalaje.
- O directivă europeană cere ca din iulie 2024 orice sticlă de plastic să aibă capacul atașat de inelul său, pentru a fi colectate împreună.
- Un obiectiv concret este acela de a întoarce în natură o cantitate de apă cel putin egală cu cea folosită în producţie.
- În 2021, fabrica din Ploiești a achiziționat o linie aseptică ce folosește tehnologia dry în sterilizarea ambalajelor.
- O mica Deltă s-a format la Gârla Mare în urma unei reconstrucții ecologice și e deja locuită de peste 80 de specii de viețuitoare.