Puterea instalată în capacitățile de producție a energiei verzi este de peste 60% din totalul de generare a energiei electrice din România. Un procentaj încurajator pentru noi, mai ales în noile condiții de criză energetică.
Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), puterea instalată în capacitățile de producție a energiei electrice este de peste 18.000 de MW, din care hidro generează 36,3% din total, parcurile eoliene – 16,5%, iar cele solare – 7,6%.
Proiectele fotovoltaice, care contribuie cu mai puțin de 10% la producția de energie electrică, nu sunt o noutate a ultimelor două decenii, ele existau în România încă din anii ’80. După 1989, prima centrală fotovoltaică a fost realizată în 2006, un proiect al Institutului de Cercetări Electrotehnice în colaborare cu Universitatea Politehnică București. Investiția de 250.000 de euro a fost asigurată dintr-o finanțare europeană, iar restul din fonduri proprii.
E.ON România este una dintre companiile private implicate în investițiile verzi. ,,Trecerea de la alimentarea cu energie din surse convenționale la cele regenerabile este un obiectiv asumat de fiecare țară europeană. În acest context, E.ON și-a propus să joace un rol esențial în tranziția către energia verde, cu focus pe utilizarea eficientă a energiei. Suntem conștienți de responsabilitatea imensă față de societate și, de aceea, prin toate acțiunile noastre, suntem alături de oameni, companii și orașe în acest proces de tranziție energetică. Fiindcă înțelegem nevoia de schimbare profundă a afacerii noastre, am dezvoltat o strategie și soluții energetice care să ne ajute să ajungem acolo unde ne dorim”, a declarat Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie România.
Anul trecut, furnizorul integrat de electricitate, gaze naturale şi soluții energetice a construit 21 de centrale fotovoltaice pentru companii din 12 județe, valoarea totală a proiectelor ridicându-se la peste 3,3 milioane de euro. Construcția a implicat instalarea a 10.400 de module fotovoltaice pe o suprafață de circa 15.600 mp. Cu o putere nominală instalată însumată de 2,85 MWp, sistemele fotovoltaice produc circa 3.730 MWh de energie electrică regenerabilă pe an și vor contribui la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu circa 880 de tone pe an.
De la consumator la prosumator
Cu sprijinul E.ON, peste 100 de firme și-au redus facturile la energie cu până la 30% și au făcut astfel tranziția de la consumator la prosumator. Adică au devenit clientul final cu instalații de producere a energiei electrice, care consumă și vinde energia electrică produsă din surse regenerabile. În cadrul proiectelor E.ON au fost montate 35.722 de panouri care împreună generează 13.860 MWh pe an și contribuie la reducerea emisiilor anuale de dioxid de carbon cu 3.000 de tone. E.ON le propune clienților soluții la cheie, proiectate să corespundă nevoilor și profilului de consum și sprijină firmele să devină prosumatori pe parcursul întregului proces. Astfel, compania asigură evaluarea locului de consum, întocmirea proiectului tehnic, obținerea avizelor necesare, instalarea centralei fotovoltaice, precum și realizarea mentenanței sistemului și verificarea instalației electrice, după finalizarea procesului.
Un număr de 150 de clienți casnici ai E.ON Energie România au devenit prosumatori prin soluția E.ON Solar Home, care îi ajută să-și producă singuri energie verde cu ajutorul panourilor fotovoltaice și să-și reducă astfel facturile de energie. În total, au fost montate 3.500 de panouri fotovoltaice care au generat 300 MWh pe an, suficient pentru a ilumina o casă cu 10 becuri timp de 200 de ani. Totodată, emisiile de dioxid de carbon au fost reduse cu 646 de tone pe an, echivalentul emisiilor a 162 de mașini pe an.
Localitățile adoptă soluții eficiente
E.ON Energie România a finalizat, în ultimii patru ani, instalarea unor sisteme de iluminat public cu performanță energetică ridicată, bazate pe tehnologie LED, în 44 de localități din mai multe județe, oferind soluții proiectate să corespundă nevoilor lor specifice. Alte patru proiecte pentru tot atâtea localități sunt în curs de finalizare. Economia obținută poate fi de până la 60% din consumul de energie cu iluminatul public, comparativ cu sistemele vechi de iluminat, iar beneficiile sunt pe termen lung. În cadrul proiectelor implementate de E.ON până în prezent au fost montate, în total, aproximativ 4.250 de corpuri de iluminat moderne. Unele proiecte au presupus și extinderi ale sistemelor sau implementarea unor sisteme inteligente de telegestiune, care asigură reduceri suplimentare deconsum.
De exemplu, în comuna Costești din județul Vaslui, în cadrul unui parteneriat cu primăria, au fost înlocuite 300 de corpuri vechi de iluminat exterior, ceea ce a adus o economie de 57% la factura cu iluminatul public a celor șase localități aparținătoare. E.ON a realizat un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro la Gătaia, județul Timiș, respectiv un sistem de iluminat public inteligent care îl înlocuiește pe cel existent, și l-a extins pe cel actual, ceea ce aduce o economie de 50% a costurilor cu iluminatul pentru bugetul local. Noul sistem constă în montarea a 1.162 de corpuri de iluminat cu lămpi pe tehnologie LED și extinderea rețelei cu 165 de stâlpi. Până în prezent, E.ON a investit 3,8 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu și eficientizarea consumului de energie prin iluminarea sălilor de clasă bazată pe tehnologie LED. Programul a acoperit 71 de unități de învățământ din 18 județe, având peste 43.000 de elevi și profesori drept beneficiari direcți. În total, au fost montate peste 35.000 de corpuri de iluminat noi și peste 85.000 de tuburi economice cu LED.
Citat:
E.ON și-a propus să joace un rol esențial în tranziția către energia verde, cu focus pe utilizarea eficientă a energiei.
Claudia Griech, director general E.ON Energie România