Peste 190.000 de oameni ar avea nevoie, anual, în România, de îngrijiri paliative. Este vorba despre acele îngrijiri care îmbunătățesc calitatea vieții pacienților care se confruntă cu boli cronice incurabile.
Un raport al Ministerului Sănătății, realizat în 2021, evidențiază că la nivel național serviciile oferite sunt insuficiente, acoperind doar 5% din nevoie. Mai mult de atât, 11 județe nu au un furnizor de astfel de servicii.
Același raport arată că îngrijirile paliative la domiciliu sunt furnizate în exclusivitate de către organizații neguvernamentale.
Cea mai importantă dintre ele este HOSPICE Casa Speranței, prima organizație de acest fel care a reușit inclusiv în pandemie să ajungă la beneficiarii săi. Mary e doar una dintre pacientele HOSPICE Casa Speranței pentru care voluntarii de aici au făcut diferența.
„Ne-au sunat să ne spună că vor să ne vadă şi am fost la ei acasă de ziua Mariei, şi-am lăsat un cadou şi atunci lucrurile s-au mai relaxat.”, a spus Anca Ioniță, Asistent Social, HOSPICE Casa Speranței.
Ca Mary sunt însă mii de alți copii și adulți aflați în îngrijirea HOSPICE Casa Speranței. Peste 5.000 în fiecare an, dintre care aproximativ o treime sunt susținuți la domiciliu.
De-a lungul celor 3 decenii, numeroase personalități publice și companii au recunoscut importanța unor astfel de servicii, printre ei numărându-se și Regele Charles, prinț de Wales la vremea respectivă.
Prioritatea organizației este acum să construiască două noi spitale și sprijinul OMV Petrom face acest lucru posibil. O companie care, de altfel, a investit în perioada 2007-2022 peste 120 de milioane de euro în susținerea proiectelor din sănătate, mediu și educație.
„Le suntem recunoscători partenerilor de la OMV Petrom deoarece datorită sprijinului lor putem să oferim servicii de îngrijire paliativă pentru peste 5.000 de pacienți, copii și adulți bolnavi incurabil cu prognostice limitate de viaţă și totodată putem să dăm startul strângerii de fonduri pentru a construi încă două noi spitale de paliaţie în România.”, a spus Mirela Nemțanu, CEO, HOSPICE Casa Speranței.
„Am devenit partenerii HOSPICE Casa Speranței deoarece credem cu tărie în dreptul la demnitate al bolnavilor incurabili. HOSPICE Casa Speranței este un cămin, un refugiu și un simbol care ne reamintește tuturor că, în fața suferinţei nu suntem singuri.”, a mai spus Mirela Neamţu.
Contribuția companiei de anul acesta, în valoare de 7 milioane de euro, va acoperi costurile operaționale, de funcționare și de îngrijire pentru aproximativ 5000 de pacienți. Acest lucru va ajuta HOSPICE Casa Speranței să își concentreze eforturile financiare pe atragerea de fonduri pentru cele două spitale.
- Doar un pacient din cinci beneficiază în România de îngrijiri paliative;
- Îngrijirile paliative la domiciliu sunt furnizate doar de organizații neguvernamentale;
- HOSPICE Casa Speranței este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii paliativ.