La nivel global, una dintre principalele provocări o reprezintă gestionarea cantității uriașe de deșeuri pe care le generează societatea de consum.
Potrivit WorldWatch Institute, peste 2 ani vom ajunge să producem o cantitate de 2,6 miliarde de tone de deșeuri în fiecare an.
Practic, o tonă de deșeuri la mai puțin de 4 locuitori. O problemă uriașă, care nu poate fi adresată decât cu implicarea tuturor actorilor, de la omul obișnuit, la furnizorii de servicii, companii și administrații locale și guvernamentale.
Soluția cea mai la îndemână este să încercăm să reducem cantitatea de gunoi pe care o producem, iar aici avem la îndemână mai multe variante, rezumate la nivel internațional în cei 3 R: redu, reutilizează, reciclează.
“La Kaufland, facem tot ce putem pentru o lume fără deșeuri. Consumăm responsabil și valorificăm resursele, astfel încât cantitatea de deșeuri care ajunge la gunoi să fie minimă, să fie cât mai aproape de zero.”, a spus Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs, Kaufland România.
Există studii potrivit cărora în 25 de ani în oceanele planetei va fi mai mult plastic decât pește. Iar imaginile cu balene care au fost ucise de cantitățile uriașe de plastic pe care le-au înghițit sunt deja de notorietate.
Și chiar dacă cetățenii și-ar dori să recicleze și refolosească mai mult, adesea demersul lor este împiedicat de mijloace pe care le au la îndemână ca să facă asta.
“Când vii la hipermarket, nu faci doar cumpărături. La noi reciclezi ambalaje, hârtie, textile, electrocasnice, baterii.”, a mai spus Valer Hancaș.
Anul acesta, va intra în vigoare Sistemul Garanție-Returnare. Pentru fiecare ambalaj de unică folosință pe care îl cumpără, românii vor plăti o garanție de 50 de bani.
În încercarea de a acoperi nevoia, Kaufland a instalat deja automate de colectare la nivel național, în care a strâns doar anul trecut peste 15 milioane de ambalaje, trimise ulterior la prelucrare și reintroduse în circuitul economic.
Un element cheie în tot acest circuit este colectarea ambalajelor și deșeurilor pe categorii, motiv pentru care compania a inițiat sistemul Broscuța, cel care colectează ambalajele produselor cosmetice și de curățenie.
Sunt colectate separat și deșeurile electrice și electronice, maculatura sau materialele textile, iar acum au fost introduse primele coșuri de gunoi cu inteligență artificială.
“Clientul introduce deșeul în containerul respectiv, iar aparatul recunoaște automat tipul de material, le sortează și le comprimă. Pot fi introduse baterii uzate, ambalaje TetraPak, ambalaje de plastic sau toate tipurile de conservă cu menţiunea că acestea trebuie să fie curate.”, a mai precizat Valer Hancaș, Director Comunicare și Corporate Affairs, Kaufland România.
O altă premieră a fost programul „Recisacul”, lansat inițial intern și acum este în faza de test pentru clienții din Bacău, Constanța și Râmnicu Vâlcea, cu ajutorul căruia consumatorii pot recicla cea mai mare varietate de tipuri de deșeuri: de la tigăi și conserve, la folie de plastic și aluminiu, caserole de alimente, ambalaje TetraPak și altele.
- Anul acesta intră în vigoare sistemul Garanție-Returnare
- Coșurile de gunoi cu inteligență artificială recunosc automat și sortează deșeurile funcție de tipul de material