Politica de resurse umane are noi reflexe în lumina verde a sustenabilității. Și nu ne referim numai la problemele legate de mediul înconjurător, ci și la aspectele economice – legate de sustenabilitatea businessului, precum și la cele sociale – bunăstarea angajaților, dezvoltarea carierei, atașamentul față de valorile companiei. Toate aceste aspecte au fost integrate atât în ideea de sustenabilitate, cât și în raportările publice ale companiilor.
„Rolul HR-ului în organizații începe să capete noi valențe, urmând să contribuie, între altele, la crearea unei culturi organizaționale sănătoase și să se implice în activități de change management care să susțină sustenabilitatea”, spune Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital, agenție de recrutare.
Angajații sunt atrași acum nu numai de un salariu semnificativ, dar iau în calcul și cultura organizațională, perspectivele pentru dezvoltarea carierei și modul cum implicarea lor poate contribui la realizarea obiectivelor companiei. Pe o piață a muncii din ce în ce mai fluidă, angajatorii au sesizat că angajații talentați reprezintă unul dintre cele mai valoroase active. În unele domenii economice, chiar cel mai valoros. Oamenii talentați, pe care companiile își doresc să îi păstreze, iau în calcul în ce fel de companie se angajează. Ce fac, cum își desfășoară munca, ce se întâmplă cu rezultatele muncii lor, care este sensul muncii lor, toate acestea stau la baza motivației de a munci și de a rămâne în companie, uneori înaintea salariului.
„Este, așadar, important ca departamentele de resurse umane să integreze principiile de sustenabilitate în procesele principale de HR și să contribuie la crearea unei culturi organizaționale care să atragă susținerea angajaților pentru inițiativele legate de dezvoltarea durabilă a businessului”, punctează Corina Diaconu. Practic, HR-ul și sustenabilitatea pot avea o relație win-win, cu atât mai mult cu cât creșterea performanței de sustenabilitate a companiei aduce beneficii directe HR-ului. Anumiți candidați sunt atrași de sustenabilitatea corporativă, implicarea candidaților crește și unele studii arată că și productivitatea este mai mare în companiile sustenabile. „Desigur, discutăm despre un efort concertat al întregii organizații, chiar dacă focusul există în departamentele specializate”, adaugă Corina Diaconu.
The Tribe, comunitatea cu 2.000 de ambasadori verzi
O modalitate de implicare a angajaților în obiectivele verzi ale firmei vine de la compania farmaceutică Sanofi, care a format The Tribe, o comunitate formată din 2.000 de angajați care caută, prin creativitatea și ideile lor, noi metode de a face sediile companiei cât mai sustenabile. Rețeaua ambasadorilor verzi e formată din salariați din toate domeniile businessului, din 77 de țări. „Sanofi și-a crescut în mod constant ambițiile de a realiza spații durabile din punct de vedere ecologic în întreaga lume, dar am realizat că putem face mai mult, așa că am profitat de forța noastră de bază – oamenii, al căror angajament de a proteja planeta este inspirator”, a spus Philippe Luscan, vicepreședinte executiv și șef al diviziei industriale, citat de raportul de sustenabilitate al companiei.
Compania a lansat intern un Fond pentru Mediu, special pentru a finanța idei și proiecte ale angajaților, de la inițiative mici până la obiective globale ambițioase. Dintre cele 161 de noi idei prezentate pentru a reduce amprenta de mediu a companiei, trei echipe – din Franța, Belgia și Italia, din Vietnam și din Irlanda – au câștigat finanțare și își vor vedea implementate proiectele-pilot, urmând ca, ulterior, acestea să fie aplicate în toate sediile companiei.
„Acțiunile cu cel mai mare impact sunt legate de implicarea angajaților în inițiative de mediu la birou și de includerea unor principii de sustenabilitate în codul de conduită pentru angajați”, subliniază Corina Diaconu.
Politicile verzi, de la vorbe la fapte
În România, politicile verzi sunt încă la început, abia încep să fie schițate pe hârtie. „Declarativ, multe companii și-au anunțat politicile green, însă România este încă în faza de implementare efectivă a acestor măsuri, pentru că astfel de politici nu sunt parte din ADN-ul mediului de business de la noi din țară, și chiar și know-how-ul este scăzut la nivel general. De asemenea, programele de training oferite angajaților pentru sustenabilitate se realizează efectiv în puține companii, deși oamenii trebuie instruiți și informați astfel încât comportamentul lor să se poată ajusta corespunzător”, spune Corina Diaconu. Tocmai de aceea, legătura dintre HR și sustenabilitate este importantă pentru că tranziția către un mediu de afaceri responsabil înseamnă, în primul rând, dezvoltarea resurselor umane după noile concepte. Doar prin educarea și mobilizarea oamenilor din companii și prin implicarea departamentelor HR în crearea și implementarea strategiilor de responsabilitate corporativă, sustenabilitatea poate trece la nivelul superior, devenind, real, parte din cultura organizațională”, este de părere Diaconu.
Unele companii au implementat deja proiecte de educație a propriilor angajați, sau i-au atras și implicat în diferite inițiative de sustenabilitate. Spre exemplu, compania farmaceutică Zentiva a derulat proiecte de reciclare a bateriilor, a dozelor de aluminiu, precum și campanii de plantare pentru reabilitarea zonelor defrișate din Munții Făgăraș. Compania multinațională Merck oferă angajaților stimulente financiare pentru achiziția de mașini electrice, facilități financiare pentru încărcarea mașinilor, fie la stațiile din apropierea locațiilor proprii, fie, când sunt în tranzit, în alte rețele, sau îi încurajează să folosească bicicleta.
Este însă important ca exemplul, sprijinul și viziunea green să fie împărtășite și asumate de management. „Aspectele care împiedică HR-ul să aibă un rol strategic în inițiativele de sustenabilitate ale companiei sunt legate de implicarea și susținerea managementului, de modul în care HR-ul este perceput la nivelul companiei sau de strategia de business și de viziunea companiei”, conchide expertul de la ABC Human Capital.
Citat:
Acțiunile cu cel mai mare impact sunt legate de implicarea angajaților în inițiative de mediu la birou și de includerea unor principii de sustenabilitate în codul de conduită pentru angajați.
Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital