Actuala criză energetică a lăsat un impact puternic asupra consumatorilor casnici. Însă contextul afectează întreg lanțul energetic, de la producători, distribuitori, furnizori și până la consumatorii industriali.
Potrivit companiilor mari din piață, situația trebuie privită din mai multe unghiuri. Primul se referă la educarea consumatorilor în a evita risipa energetică. Oamenii trebuie să fie informați cu privire la metodele pentru reducerea costului facturilor, pentru că ideea de sustenabilitate este bazată pe educație, ca noțiune fundamentală. Ce înseamnă energia pe care o producem și cum ar trebui utilizată în mod responsabil? Tot ce consumăm în propria locuință – de la iluminat și până la folosirea aparatelor electronice, electrocasnice sau a instalațiilor termice – se reflectă în costul final al facturii la electricitate. Așadar, e bine să le folosim cât mai înțelept. Să luăm un simplu exemplu, becul: o locuință care folosește pentru iluminat LED-uri poate consuma anual cu 70% mai puțin curent electric comparativ cu becurile incandescente, la o medie de folosire de patru ore pe zi. De la un simplu bec sau o priză inteligentă până la un sistem mai complex, care poate controla centrala termică sau aparatul de aer condiționat, toate sunt soluții la îndemâna consumatorilor casnici pentru a evita costurile mari la electricitate. În plus, cu cât consumăm mai eficient, cu atât respirăm și un aer mai curat. La urma urmei, consumul responsabil și inteligent este răspunsul la întrebările legate de măsurile necesare pentru un trai mai bun. „La momentul actual, marcat de criza energetică internațională, probabil că provocarea cea mai mare o reprezintă comunicarea. Este foarte important ca toată lumea să fie informată și să înțeleagă tendințele pieței de energie sau provocările cu care se confruntă industria. Este vorba de niște realități care se schimbă, se reașază pe cu totul alte baze decât cele cu care eram obișnuiți cu toții. Acest lucru înseamnă un efort de adaptare pentru toată lumea și, în plus, mult mai multă responsabilitate în ceea ce privește utilizarea resurselor”, spune Bogdan Nicolae Badea, președintele Hidroelectrica.
Ce face statul pentru consumatori, producători, furnizori?
Un alt palier important este implicarea autorităților în sprijinul consumatorilor de orice fel, prin acțiuni concrete care să nu lezeze actorii din piață. Schemele de sprijin ușurează impactul creșterii prețurilor în facturile consumatorilor, dar cu niște costuri imense, de circa 40 de miliarde de lei până la sfârșitul perioadei de aplicare a schemei de ajutor, conform estimărilor Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Aceste costuri sunt nesustenabile pentru stat, companii și, în cele din urmă, pentru toți contribuabilii. O direcție în care statul ar putea să acționeze este să-și concentreze sprijinul spre consumatorii vulnerabili, către cei care nu au, efectiv, posibilitatea de a suporta aceste creșteri de prețuri la care asistăm. O altă soluție este lansarea unui program național pentru încurajarea măsurilor de eficiență energetică, implicând stimulente acordate de stat persoanelor fizice și companiilor. În situația actuală, nu este o soluție subvenționarea unui consum crescut, ci, dimpotrivă, ar trebui să fie recompensați cei care fac economie. Aici pot fi incluși cei care ar dori să implementeze măsuri de eficiență energetică sau să cumpere mai multe aparate care consumă mai puțină energie, dar nu au suficiente fonduri pentru asta. Se poate vedea clar utilitatea unor astfel de măsuri.
„Este nevoie de o informare corectă a consumatorilor despre ce se întâmplă pe piață, mai ales din partea politicului. Aruncarea vinii pe companii pentru creșterea prețurilor nu rezolvă criza. Dacă anumiți jucători au greșit sau au acționat incorect ori ilegal, să fie trași la răspundere conform legilor. Este periculos să generalizezi, să pui etichete pe toate companiile, fiindcă multe dintre ele depun eforturi uriașe să își facă treaba corect”, explică Volker Raffel, directorul general al grupului E.ON România.
România trebuie să se adapteze la trendurile energetice globale
Deși comparativ cu alte state avem o poziție privilegiată în ceea ce privește ponderea energiilor verzi în mixul energetic național, necesarul total de consum evidențiază faptul că efortul de valorificare a acestor resurse trebuie urgent accelerat și optimizat. Practic, la acest moment, situația impune identificarea fără întârziere a unor soluții concrete, cu orizont scurt și mediu de implementare, precum și deblocarea proiectelor energetice aflate în stadiu avansat de execuție. Dincolo de considerentele de sustenabilitate promovate de Uniunea Europeană ca politică generală, contextul crizei energetice actuale, creat de presiunea geopolitică și de situația conflictuală din Ucraina, îndeamnă mai mult decât oricând la acțiune imediată. Astfel, este imperios necesară mobilizarea actorilor instituționali, a autorităților și entităților economice într-un singur sens. Vorbim despre interesul național și european, care presupune asumarea unei politici publice cu pași concreți îndreptați în direcția rezolvării problemelor stringente: reducerea rapidă a dependenței energetice față de Rusia, diversificarea surselor de producție și aprovizionare, dezvoltarea accelerată a capacităților energetice regenerabile. Congruența politico-decizională a instituțiilor este vitală pentru întreprinderea măsurilor și realizarea demersurilor legale în vederea realizării investițiilor considerate utile dezvoltării infrastructurii energetice a României. Este necesar ca România să aibă capacitatea de a se adapta la timp tendințelor de pe piețele internaționale, precum și la reașezările geopolitice care influențează parteneriatele strategice, cu componentele lor de securitate, investiții, comerț și tehnologie. Cererea de energie va fi tot mai mare, deoarece nivelul de urbanizare va crește semnificativ, determinând energia electrică să devină o prioritate pentru a asigura atingerea obiectivelor de eficiență energetică și de decarbonizare. În acest context, cadrul de reglementare și cel politic vor juca un rol esențial.
Furnizorii și producătorii spun că este necesară, în primul rând, stabilirea unor condiții de concurență echitabile pentru toți vectorii din energie, reducerea sarcinii fiscale asupra energiei electrice și eliminarea practicilor de promovare și subvenționare a combustibililor fosili. În al doilea rând, e nevoie de continuarea efortului de liberalizare a piețelor angro și cu amănuntul de energie electrică, creșterea predictibilității și a transparenței și asigurarea unei concurențe loiale. Creșterea penetrării surselor regenerabile în sectorul energetic este esențială, profitând de potențialul natural excelent al României și înlocuind, în acest proces, capacitățile învechite de producere a energiei electrice, cu respectarea angajamentelor UE în materie de sustenabilitate. Toate acestea își vor pune amprenta și asupra costurilor cu electricitatea pentru consumatori și asupra regulilor de piață.
Mai mult, este nevoie și de creșterea flexibilității sistemului și reducerea costurilor de echilibrare a acestuia, prin definirea unui nou regulament care promovează stocarea energiei și flexibilitatea cererii. De asemenea, e necesară definirea unui nou cadru de stimulare care să promoveze intervențiile în materie de eficiență energetică în diferite sectoare (spre exemplu: izolarea clădirilor, procese industriale, generarea descentralizată de energie electrică). Nu în ultimul rând, sunt necesare politici actualizate pentru transporturi, în vederea accelerării implementării mobilității electrice. Toate aceste măsuri au impact direct asupra consumatorului final și constituie un parcurs sustenabil al pieței de energie în decada electrificării.
Consumatorul trebuie să fie un participant activ
Toate companiile consultate pentru acest material spun că pentru a traversa perioada în care ne aflăm și pentru a beneficia de avantajele tranziției energetice, ale electrificării, e nevoie inclusiv de schimbări în comportamentul consumatorului de energie. Rolul său de până acum, mai degrabă unul pasiv în relația cu distribuitorul sau cu furnizorul de energie electrică, trebuie să devină unul activ, de implicare în piața energiei prin interesul acordat multitudinii de servicii aduse de revoluția electrificării, soluțiilor de eficientizare a consumului și de responsabilitate față de mediu. Mai exact, consumatorul poate acum alege să investească în termoizolarea locuinței sau a clădirii propriei afaceri, să instaleze capacități de generare și stocare a energiei electrice sau să folosească acasă echipamente inteligente care să ducă la reducerea consumului. Este important ca orice consumator să fie conștient de beneficiile unei abordări proactive în relație cu piața energiei.
„Societatea e în plină transformare, una ce vizează transportul, modul în care ne încălzim și răcim locuințele, în care ne alimentăm diferite aparate casnice și echipamente profesionale, fie ele la o scară mai mică sau la una industrială. Enel este și va fi prezent în fiecare etapă a electrificării, e cheia businessului său. Prin politici publice potrivite, electrificarea va extinde accesul la energie în beneficiul tuturor consumatorilor, inclusiv al celor vulnerabili”, explică Gabriel Garai, manager Business-to-Consumer, Enel Energie Muntenia.
De la consumatori la prosumatori
În urmă cu câțiva ani, termenul de prosumator nici măcar nu era cunoscut majorității persoanelor. El desemnează o persoană sau entitate care nu doar consumă energie electrică, ci o și generează. Mai mult, o injectează în sistemul energetic, astfel că devine, la rândul său, producător. Astăzi, noțiunea e folosită frecvent, iar rolul prosumatorilor este tot mai vizibil în piață: acțiunile lor schimbă fața sistemului de energie electrică de la un model rigid, bazat pe un număr limitat de centrale electrice care furnizează energie clienților, la un model din ce în ce mai descentralizat și multidirecțional. Clientul nu mai este un utilizator pasiv, ci devine un jucător-cheie în acest proces. Orice aport de energie în sistemul național, mai cu seamă acum, este benefic și folosește societății, în general. Fiecare kilowatt instalat în capacități regenerabile contribuie la construirea unui viitor sustenabil, la păstrarea unui mediu curat. În același timp, strategia de încurajare a prosumatorilor de energie este una guvernamentală, și nu una care aparține companiilor din sistem. De aceea, este important ca statul să simplifice procesul prin înlăturarea barierelor normative și administrative, prin stabilirea unui cadru de reglementare care să stimuleze prosumatorii, prin noi scheme de sprijin pe lângă cele existente acum, deoarece problema principală este costul inițial al acestor soluții. În concluzie, suntem cu toții actori activi în piața energetică și depinde, în mare măsură, de consumatorii casnici și industriali să depășim criza actuală. Pe lângă o informare corectă, pe care furnizorii o fac prin diverse campanii, avem nevoie și de implicarea concretă a statului, în special în a nu pune piedici companiilor din piață, așa cum a fost cazul returnării cu întârziere a banilor din compensare și plafonare, către furnizori.
Citate:
Cea mai mare provocare acum o reprezintă comunicarea. Este foarte important ca toată lumea să fie informată și să înțeleagă tendințele pieței de energie sau provocările cu care se confruntă industria.
Bogdan Nicolae Badea, președinte Hidroelectrica
Aruncarea vinii pe companii pentru creșterea prețurilor nu rezolvă criza. Este periculos să generalizezi, să pui etichete pe toate companiile, fiindcă multe dintre ele depun eforturi uriașe să își facă treaba corect.
Volker Raffel, director general E.ON România
Prin politici publice potrivite, electrificarea va extinde accesul la energie în beneficiul tuturor consumatorilor, inclusiv al celor vulnerabili.
Gabriel Garai, manager Business-to-Consumer, Enel Energie Muntenia