O serie de prevederi ce guvernau explorarea și exploatarea zăcămintelor din perimetrele offshore ale Mării Negre au fost modificate prin lege la finalul lunii mai 2022. Noua lege aduce mult așteptata predictibilitate și stabilitate titularilor de acorduri petroliere din Marea Neagră.
La mijlocul lunii iunie, Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) a început producția de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD), estimată pentru acest an la 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producția la platou va fi de aproximativ un miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viață estimați pentru zăcămintele Ana și Doina.
Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect aflat în derulare astăzi. Acesta constă din cinci sonde de producție, o platformă de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana, şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua stație de tratare a gazelor din comuna Corbu, județul Constanța.
Un alt proiect de importanță strategică este Neptun Deep, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.500 kmp în regiunea de mare adâncime a Mării Negre. Se estimează că blocul conține resurse de gaze naturale între 42 și 84 de miliarde de metri cubi, ceea ce este echivalent cu de trei până la șase ori consumul anual al României. OMV Petrom apreciază că, în prima jumătate a anului viitor, va adopta decizia finală de investiție în Neptun Deep, proiect în care va fi parteneră cu Romgaz. Iar producția urmează să debuteze în 2026-2027. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (perimetrul Istria) și operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil.
Acțiuni ce pot fi întreprinse pentru sustenabilitate
La sfârșitul anului trecut, compania de consultanță McKinsey a estimat că deficitul de performanță al industriei de petrol și gaze se ridică la 200 de miliarde de dolari. Cercetarea analiștilor afirmă că, în medie, platformele offshore funcționează la doar 77% din potențialul maxim de producție. Sistemele și instrumentele de analiză a datelor implementate corect pot depăși complexitatea operațiunilor, aducând rapid randamente de până la 30-50 de ori mai mari decât investiția inițială și reducând impactul ecologic prin reducerea risipei, a accidentelor și a blocajelor.
În același timp, apa este un element esențial în diverse procese de producție a petrolului, de la fracturare la separarea petrolului de alte elemente prezente în nisipurile bituminoase. Zeci de milioane de metri cubi de apă sunt utilizați în fiecare zi și, deși industria globală de petrol și gaze reușește în prezent să recicleze mare parte din această cantitate de apă (între 80-95%), companiile regândesc procesul de extracție pentru a reduce apa dulce utilizată încă de la început.
De asemenea, găsirea unor modalități de reducere a scurgerilor de metan reprezintă o oportunitate rentabilă pentru industrie. Cifre recente ale Agenției Internaționale pentru Energie au subliniat că, din punct de vedere financiar, este posibil să se reducă emisiile de metan din scurgerile de petrol și gaze, utilizând tehnologiile disponibile în prezent și cele emergente. Și uleiul uzat reprezintă o resursă – tot mai multe companii utilizează unități de microrafinare a uleiului uzat la scară mică, transformându-l în motorină. Această abordare nu numai că produce combustibil pentru operațiunile curente, dar este și o alternativă relativ ieftină la metodele tradiționale de eliminare a uleiului.
Trecând dincolo de îmbunătățirile operaționale, ritmul tot mai rapid al digitalizării industriei de petrol și gaze a permis crearea „câmpului petrolifer digital”, un proces care începe să devină important. Prin utilizarea tehnologiilor cloud și a big data, câmpul petrolifer digital permite monitorizarea, analizarea și utilizarea în timp real a tuturor datelor operaționale, ceea ce duce la luarea unor decizii mai sigure și mai durabile.
Trecere treptată spre energia regenerabilă offshore
În timp ce multe companii din industria de petrol și gaze caută să reducă emisiile, la fel de multe vor să-și diversifice portofoliul, inclusiv pe piața energiilor regenerabile. Creșterea capacității de energie regenerabilă offshore este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice ale Europei, dar autorizațiile pentru noile situri trebuie aprobate mai repede, potrivit Parlamentului European. Europa are un potențial enorm de producție de energie regenerabilă offshore, potrivit Euractiv, iar Comisia Europeană vizează 60 de gigawați până în 2030 și 300 de gigawați până în 2050. Pentru a atinge aceste obiective, țările UE trebuie să își extindă și să își îmbunătățească infrastructura energetică pentru a face față cantității crescute de energie regenerabilă. De asemenea, trebuie să existe o piață internă a energiei electrice care să funcționeze bine. În România, Ministerul Energiei lucrează la o lege care să reglementeze „foarte bine” producția de energie eoliană din offshore, însă nu există date concrete cu privire la adoptarea acesteia, pentru moment.
Cifra:
1 miliard de metri cubi de gaze/an vor fi extrase din zăcămintele Ana și Doina de BSOG.