În perioada ante, dar și în cea post-decembristă, să ai verzișori însemna, în limbaj colocvial, să ai parai, dolari, lovele americănești… O expresie care transcende două epoci și care, ironic, are „încapsulată” și o componentă simbolică. Aceea a supraviețuirii. Pentru că, dacă aveai verzișori, puteai trăi un pic mai bine. Un concept care este valabil și acum.
Lăsând însă la o parte ingeniozitatea românilor de a atribui culorii bancnotei Statelor Unite semnificații, ne putem întreba: Pot fi banii, într-adevăr, verzi? Pot ei genera sustenabilitate? Putem vorbi despre „finanțări verzi” în România?
Răspunsul este DA. O spune și Banca Națională a României, care a produs rapoarte consistente privind investițiile și finanțările ecologice. BNR a identificat un apetit în creștere al băncilor pentru creditarea verde și pentru sprijinirea tranziției spre o economie cu emisii scăzute de carbon. Această poftă a băncilor din România de a împrumuta entitățile economice arată impresionant în cifre. Expunerea verde bancară s-a majorat începând cu luna iunie 2015, ajungând, șase ani mai târziu, la un total de 5,1 miliarde de lei. Concret, între iunie 2015 și iunie 2021, vorbim despre o expansiune puternică, de 320% față de începutul perioadei analizate. Datele BNR arată că rata medie a dobânzii la creditele acordate companiilor financiare a fost mai scăzută față de rata medie a dobânzii la creditele din întregul sector al companiilor nefinanciare, aspect ce poate indica faptul că băncile percep companiile și activitățile verzi ca fiind mai puțin riscante față de media pieței. La finalul lunii iunie 2021, rata medie a dobânzii pentru creditele verzi era de 4,22%, în timp ce rata medie a dobânzii pentru creditele acordate companiilor nefinanciare se situa cu 2,25 puncte procentuale mai sus, respectiv la 6,47%.
Bani mai ieftini din creditele verzi
Dar cum se transpun aceste cifre seci în realitate? La începutul anului, nouă bănci acordau credite verzi, cu dobânzi și comisioane simțitor mai mici decât creditele ipotecare „clasice”. Este vorba despre Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Garanti BBVA, Libra Internet Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank și Vista Bank, la care DAE variază între 3,34% și 4,47%. Pe românește, rate mai mici la bancă și facturi la utilități sensibil diminuate. Totuși, cei care sunt tentați de un astfel de credit ipotecar verde trebuie să ia în calcul că locuințele eficiente energetic sunt mai costisitoare și trebuie să dețină sau să obțină un certificat emis de Consiliul Român pentru Clădirile Verzi (Romanian Green Building Council – RoGBC). De fapt, țidula emisă de RoGBC reprezintă o condiție sine qua non pentru obținerea creditului verde ipotecar.
Obligațiuni verzi pentru proiecte prietenoase cu mediul
Dar sustenabilitatea se traduce nu doar în creditarea verde, ci și în emiterea de obligațiuni, cum altfel decât… verzi. Adică acele instrumente financiare folosite exclusiv pentru a finanța sau refinanța parțial sau integral proiecte eligibile care aduc un beneficiu bine definit mediului înconjurător.
Potrivit BNR, în perioada 1980-2011, totalul emisiunilor de obligațiuni verzi la nivel mondial a fost de 6,75 miliarde de euro. Începând cu anul 2012, acest tip de finanțare a prins un avânt considerabil, ajungând la 270 de miliarde de euro în anul 2020. Totodată, până în luna august 2021, suma emisiunilor de obligațiuni verzi s-a ridicat la 280 de miliarde de euro, depășind-o deja pe cea din 2020, ceea ce relevă atât o amplificare a numărului și dimensiunilor proiectelor și activităților verzi din partea guvernelor și a companiilor, cât și un interes în creștere pentru acest tip de instrumente din partea investitorilor. În perioada 2012-2021, UE a deținut cea mai mare pondere din totalul obligațiunilor verzi emise la nivel mondial. Pe parcursul acestei perioade, ponderea obligațiunilor verzi emise în UE a variat între 36%, în anul 2016, și 68%, în anul 2014.
La Bursa de Valori București, anul acesta, doar două bănci s-au încumetat să emită obligațiuni verzi. Este vorba despre BCR, care se află la a doua experiență de acest tip, și de Raiffeisen Bank, care este la a treia listare de obligațiuni verzi. Fondurile atrase vor fi folosite pentru finanțarea clădirilor verzi, a energiei regenerabile, a agriculturii sustenabile și pentru economia circulară.