Pandemia a însemnat un test pentru furnizorii privați de servicii medicale, care au trebuit să răspundă nevoilor comunității într-o perioadă marcată de incertitudine.
Pe fondul cererii nesatisfăcute de servicii medicale, în special după primele luni de pandemie, furnizorii privați de servicii medicale au înregistrat creșteri importante de business. Pentru Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA, rezultatele înregistrate au fost o consecință firească a investițiilor de până atunci și a unei strategii coerente și sustenabile pe termen lung.
„Cele mai bune cifre le-am înregistrat pe laborator, pentru că aveam deja aparatura și specialiștii pregătiți să prelucreze teste RT-PCR. O altă divizie care s-a dezvoltat semnificativ a fost cea de abonamente; am avut specialiști pregătiți să țină workshopuri online pe teme de pandemie, cu mii de participanți. Am lansat Corporate Sano, un program de wellbeing destinat angajaților din companii, și Clinica Virtuală, inițial pentru abonați, pentru serviciile de medicina muncii, care nu puteau fi amânate”, a declarat Fady Chreih, CEO al Reţelei de Sănătate REGINA MARIA.
În pandemie, toate rețelele medicale private au fost parteneri de încredere pentru autorități.
„Am susținut capacitățile de testare și vaccinare, ne-am implicat activ în prima linie prin tratarea pacienților la Spitalul Clinic Pelican din Oradea, transformat în spital suport COVID pentru forme grave și critice, am dezvoltat programe de recuperare fizică și sănătate mintală post-COVID pentru angajații companiilor-partenere”, spune dr. Florinela Cîrstina, directorul general al Medicover România. În toată această perioadă, rețeaua medicală a asigurat accesul continuu al pacienților la servicii de îngrijire medicală, direct sau prin telemedicină.
Rețelele medicale, preocupate de sustenabilitate
La MedLife, strategia de sustenabilitate are trei piloni: comunități, oameni și mediu. „Din grijă pentru comunitate, o parte dintre investiții s-au concentrat în ultimii doi ani pe cercetare – în context pandemic, divizia internă de cercetare a desfășurat șase studii, în premieră națională, pentru a înțelege mai bine virusul SARS-CoV-2 și reacția organismului uman în urma infectării sau vaccinării. De asemenea, investițiile s-au concentrat pe creșterea accesului la servicii medicale în mediul rural, prin screeninguri gratuite făcute de Unitatea medicală mobilă MedLife (în 2021, în județele Buzău, Prahova, Brașov, iar în 2022 în comunități defavorizate din Moldova), precum și în programe de testare și monitorizare pentru categorii vulnerabile, din primele luni de pandemie (testarea gratuită a anticorpilor pentru categorii expuse – învățământ, HoReCa –, programe de screening pentru pacienții cronici etc.)”, spune Mihai Marcu, președinte și CEO al MedLife Group. Proiectele pentru mediu au în vedere eficientizarea resurselor consumate, reîmpădurirea și curățarea unor zone afectate și acțiuni de conștientizare pentru un comportament responsabil asupra mediului.
În cazul Sanador, principalele obiective de sustenabilitate sunt: promovarea sănătății, siguranța pacientului și a personalului, integrarea sustenabilității în activitățile operaționale și utilizarea eficientă a resurselor, cu respect pentru mediu. Dezvoltarea sustenabilă și sănătatea sunt independente. În același timp, scopul nostru, ca furnizori privați de servicii medicale, este să reducem amprenta asupra mediului înconjurător și să utilizăm resursele fără a compromite calitatea îngrijirilor medicale pe care le oferim.
Valorile SANADOR, care se reflectă în fiecare aspect al activității noastre, sunt: excelența, inovația, integritatea, empatia și spiritul de echipă. În timpul pandemiei, ne-am continuat proiectele de dezvoltare și nu ne-am restrâns activitatea, ba dimpotrivă – am deschis Clinica Floreasca, în iunie 2021, o investiție de 6 milioane de euro”, a declarat Florin Andronescu, directorul de dezvoltare al Sanador și cofondator împreună cu soția, dr. Doris Andronescu.
Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA investește de câțiva ani în sustenabilitate. „Ne bucurăm că și în România se vorbește tot mai des și mai serios despre sustenabilitate. La REGINA MARIA, sustenabilitatea devine un pilon strategic, în care investim deja de trei ani. Pentru noi, implicarea în comunitate se axează pe două direcții: Sănătatea – programe de prevenție sau proiecte din sfera sănătății psiho-emoționale, precum și servicii medicale în zone defavorizate, și Educația – susținem educația «clasică», formală, prin parteneriate cu Teach for Romania, de exemplu, pentru copii din medii vulnerabile”, detaliază Fady Chreih, CEO al Reţelei de Sănătate REGINA MARIA. Furnizorul de servicii medicale a înființat Surgical Training Institute, unde au fost instruiți până acum peste 4.000 de chirurgi în tehnici de chirurgie minim invazive, laparopscopice și robotice, și Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, creată după o curriculă britanică.
Proiecte concrete de sustenabilitate
Digitalizarea, reducerea cantității de deșeuri, voluntariatul pentru sănătate în comunități defavorizate, pregătirea și perfecționarea personalului și multe altele sunt proiecte de sustenabilitate ale furnizorilor de produse medicale, suprapunându-se, de fapt, cu businessul lor.
„Avem în derulare două proiecte ample. Un spital nou în București, ultramodern, cu o echipă medicală multidisciplinară, cu echipamente de ultimă generație, o investiție de 20 de milioane de euro, cu opt săli de operație, ambulatoriu integrat, departament de imagistică High Tech și 150 de paturi. Am alocat investiții semnificative și în reconfigurarea fostului spital de recuperare Polaris din Cluj-Napoca”, spune directorul general dr. Florinela Cîrstina. Prin modernizarea punctelor de lucru și tehnologii prietenoase cu mediul, Medicover a reușit la nivel de grup diminuarea emisiilor de carbon cu 11%, în condițiile extinderii rețelei, iar cantitatea de energie consumată a scăzut cu 15%.
„Pentru că Grupul MedLife a evoluat, am diversificat și acțiunile de sustenabilitate. Anul 2021 a marcat un moment important, prin decizia de a realiza primul nostru raport de sustenabilitate. În pandemie, schimbarea majoră a venit din zona de cercetare. Prin studiile derulate constant și la o scară largă, MedLife a devenit primul operator de servicii medicale private din România care a făcut din cercetare un obiectiv strategic”, spune Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.
Florin Andronescu subliniază că Sanador este singurul mare furnizor privat de servicii medicale din România care s-a dezvoltat organic, doar prin forțe proprii, fără achiziția și înglobarea unor alte afaceri.
„Fiecare nou proiect de dezvoltare ia în calcul toate detaliile prin care putem crește sustenabilitatea: de la arhitectura care să favorizeze iluminatul natural la materiale prietenoase cu mediul, consum energetic cât mai redus, colaborarea cu furnizori care, la rândul lor, respectă principiile dezvoltării sustenabile”, spune Florin Andronescu.
Elementele de sustenabilitate pornesc de la locație, accesibilă cu transportul în comun, iluminat, echipamente performante cu un consum redus de energie și apă, iradiere minimă și potențial net redus de contaminare a mediului, digitalizare, precum și colectare selectivă a deșeurilor nonmedicale.