Dezvoltatorii de proiecte imobiliare au început să redescopere culoarea verde, nu numai ca accent în designul interior, în spatele pereților-cortină din sticlă, dar și în proiectarea clădirilor, inclusiv a celor de birouri. Motive?! Reglementările europene virează spre verde și, în plus, verdele vine cu o mulțime de beneficii, de ambele părți. În România se construiesc de câțiva ani clădiri care respectă standardele internaționale de sustenabilitate.
O clădire certificată ca fiind verde are o valoare mai mare pe piață. Pentru a obține certificarea, este necesară o evaluare standardizată a caracteristicilor clădirii în raport cu mediul. Există diverse scheme de certificare, fiecare cu metodologie și indicatori proprii”, explică Adrian Garofeanu, directorul general al Knauf Insulation România și Bulgaria.
A construi sustenabil înseamnă pentru producătorul de izolații respectarea a trei piloni, de mai bine de un deceniu: daune zero asupra mediului, prin reducerea consumului de energie şi a emisiilor de carbon, reciclarea deşeurilor de producţie, pe principiile economiei circulare, și produse pentru construirea unor clădiri mai bune. În ultimii zece ani, compania a
redus consumul de energie cu 23%, deșeurile produse cu 67% și emisiile de combustibil cu 43%. Viitorul se construiește în jurul a patru obiective: Oamenii pe primul loc, Zero Carbon, Economie circulară și Clădiri mai bune.
Obligativitatea respectării standardelor de eficiență energetică, dar și prețurile la energie au pus într-o altă lumină materialele de construcții.
„Mai ales în cazul clădirilor de birouri, observăm că antreprenorii și constructorii sunt mai atenți la partea de izolare – economisire de energie pe termen lung pentru încălzire și răcire, acustic și de protecție la foc. Totodată, pun mai mult accent pe sustenabilitate, fiind orientați spre obținerea de clasificări superioare privind eficiența energetică pentru clădirile nou construite”, explică Adrian Garofeanu.
Cristian Erbașu, președintele Erbașu Construcții, spune că utilizarea de materiale sustenabile este mai mult la îndemâna beneficiarilor investițiilor și a proiectanților decât a executanților.
„Acolo unde beneficiarul acceptă, încercăm prin propriii proiectanți să implementăm aceste reguli de sustenabilitate în șantierele noastre. Trebuie să menționăm că, de cele mai multe ori, aceste materiale sunt mai scumpe decât cele tradiționale, iar costurile trebuie să fie suportate de beneficiari, care nu au întotdeauna bugetul necesar”, explică președintele Erbașu Construcții.
Business Garden Bucharest
Business Garden Bucharest, amplasat în sectorul 6 al Capitalei, în vecinătatea Carrefour Orhideea, este primul complex Business Garden din România și al 6-lea din Europa, format din trei clădiri cu nouă niveluri înconjurate de grădină. Clădirea A are certificare Leed Platinum – a treia clădire din lume cel mai bine punctată la categoria Core & Shell. Cu o suprafață închiriabilă de 43.000 mp de birouri clasa A și spații comerciale, proiectul vine cu o serie de facilități, dintre care: grădină interioară spațioasă, sisteme de eficiență energetică, aport sporit de lumină naturală și aer condiționat silențios. Se adaugă un sistem de management al apei pluviale, facilități de reciclare în cantități mari, echipament LED și electric eficient, dar și HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) 100% cu aer proaspăt – un sistem care menține aerul din clădire la un nivel confortabil. Pentru acest complex, dezvoltatorul proiectului, Vasint România, a fost recompensat la CIJ Europe Awards 2021 cu premiul „Leading Green Development & Developer”.
Amber Gardens
Este primul proiect rezidențial de case pasive din România, care folosesc cu 90% mai puțină energiedecât clădirile echivalente convenționale. Amber Gardens, dezvoltat de Alenosor, a obținut prima certificare „Green Home” din țară pentru un proiect rezidențial, acordat de Romanian Green Building Council (RoGBC) în 2015. A fost recompensat și cu premiul pentru design la Anuala de Arhitectură București și multe alte premii de design și eficiență energetică. Vorbim, de fapt, de o suburbie verde completă, în care apartamentele și vilele au caracteristici sustenabile: design bioclimatic, sistem de ventilare cu recuperarea a peste 90% din căldură, dar și panouri solare și panouri radiante de tavan.
Programe de certificare pentru proiecte verzi
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) acordă puncte în baza unor principii sustenabile pentru consumul de energie, consumul de apă, mediul intern, poluare, transport, materiale utilizate, deșeuri, procese de management și ciclul de viață al clădirilor.
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) se referă la clădirile comerciale și rezidențiale, evaluându-le din punct de vedere al consumului de energie, utilizării eficiente a apei, materialelor folosite, resurselor și calității mediului interior.
HQE (Haute Qualité Environnementale) este o inițiativă franceză care a început în 1996 și are obiective precum reducerea de energie și consumul de apă, impact minim asupra mediului înconjurator, un mediu intern sănătos și un ciclu complet de viață al unei clădiri.
DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachaltiges Bauen sau German Sustainable Building Council) se concentrează pe evaluarea a 50 de criterii, de la aspectele de mediu, economice, tehnologice și de lucru până la dimensiunile socio-culturale și funcționale, pe întreg ciclul de viață al clădirii.
RoGBC (Romanian Green Building Council) a creat o certificare pentru locuințe verzi la un cost accesibil, dar care cuprinde aspectele esențiale în evaluarea și identificarea pe piață a celor mai sustenabile proiecte rezidențiale.