“Un tip de energie independentă, nu depinde de importul unei surse de cărbune sau de gaz. Totodata energia nucleară înseamnă energie curată, fără emisii de CO2”, a spus Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.
Viitorul se întrevede și mai curat: peste 9 ani o treime din energia produsă la noi ar putea fi nucleară. Acum compania asigură 20% din necesarul țării. În plus, la umbra centralei nucleare cresc proiecte pline de grijă față de nevoile comunități.
“Locul aceasta de joacă a fost modernizat după ce vreme de cel puțin 15 ani nu a beneficiat de niciun fel de modernizare. Suprafața este din tartan, astfel încât și pentru copilași să poată fi un loc de joacă la standarde europene.”, a spus şi Silviu Bănuță, Primăria Cernavodă, șef Serviciu Investiții.
Viitorul înseamnă în primul rând educație, iar Nuclearelectrica a investit în susținerea ei. A finanțat și un laborator de științe la unul dintre liceele importante din oraș.
“Pentru comunitate, mai ales pentru liceu, pentru elevii noștri este ceva deosebit.”, a adăugat şi Lucia Todosia, administrator financiar al Liceului Teoretic Anghel Saligny, Cernavodă.Până în viitor, avem nevoie și de un prezent mai bun. Pentru Nuclearelectrica sustenabilitate înseamnă investiții în sănătate la Spitalul din Cernavodă.
“Aici se fac investigațiile de tip mamograf. Noi cu el ne mândrim și e normal să ne mândrim, foarte puține instituții de stat au acest tip de echipament radiologic. Se făceau investigații tip ecograf și ulterior erau trimiși către terți, nu puteam să diagnosticăm în Cernavodă.”, a mai spus şi Marius Ponoche, manager Spital Orășenesc Cernavodă.
Și în spitalul din Mioveni, Argeș, acolo unde Nuclearelectrica are Fabrica de Combustibil Nuclear, sprijinul companiei face diferența.
“Datorită acestor investiții am reușit să atragem atât un medic de top pe gastro cât și unul pe urologie”, a adăugat medicul Mircea Stoian, manager spital.
Cum puterea merge mână în mână cu blândețea, nucleul faptelor bune e completat la Pitești. Aici, în centrul logopedic și senzorial, zeci de copii beneficiază gratuit de terapii salvatoare.
“La nivel național dar și internațional partea de cameră senzorială este o noutate și este un mare beneficiu, cel puțin pentru fetița mea care are mare nevoie de asta”, a povestit mama unei paciente.
Noul centru dispune de un spațiu foarte generos, cu echipamente de nouă generație pentru terapie logopedică și terapie senzorială.
Iar aceasta este, în cele din urmă,singura putere care contează cu adevărat.
Între anii 2019 și 2021, compania a sponsorizat mai bine de o sută de inițiative de responsabilitate socială cu peste 30 de milioane de lei.
Spitalul de la Mioveni va primi încă 800.000 de lei pentru cumpărarea a două aparate inovatoare: unul ce detectează infecțiile nosocomiale și altul pentru cauterizări în timpul operației.
Nuclearelectrica a investit 77.000 de lei în centrul logopedic și senzorial din Pitești.