Asigurarea sănătății comunităților înseamnă dreptul la un viitor în care oamenii se bucură de viață. Cu ajutorul Holcim România, proiectele din domeniul sănătății prind viață.
Holcim România își reiterează angajamentul de a construi un viitor mai bun pentru oameni și planetă, acționând responsabil atât în domeniul decarbonizării construcțiilor, prin accelerarea tranziției către un mediu construit mai verde, cât și prin dezvoltarea pe termen lung a comunităților locale.
De peste 20 de ani, Holcim România prioritizează proiecte și inițiative care creează valoare pentru oamenii din comunitățile în care operează. Numai în 2023, grupul de companii Holcim România, din care face parte și Somaco Grup Prefabricate, a contribuit cu sponsorizări de peste 2,8 milioane de euro în dezvoltarea comunităților și în programe educaționale care au avut un impact pozitiv pentru aproximativ 150.000 de oameni.
Peste 60% din sponsorizările Holcim, direcționate către spitale
„Ducem mai departe tradiția și menținem dialogul cu toți stakeholderii din comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. An de an, pornim cu identificarea nevoilor locale și împreună alegem proiectele care pot face diferența pentru dezvoltarea oamenilor și a societății în ansamblu. Sănătatea reprezintă domeniul pe care ne concentrăm cel mai mult și direcționăm aproximativ 60% din eforturile noastre. În 2024 vom continua să fim un partener de încredere, deoarece construirea unui viitor sănătos începe cu sănătatea fiecărui membru al comunităților din care facem parte”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Holcim România și Market Head Moldova.
Grija pentru sănătatea oamenilor se află în centrul strategiei de responsabilitate socială a Holcim România. Pe parcursul anului trecut, 11 unități sanitare din județele Alba, Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Dâmbovița și din București au primit sprijin financiar din partea companiei pentru achiziționarea de aparatură și echipamente medicale pentru inițierea tratamentului și monitorizarea de lungă durată a pacienților, precum și pentru proiecte de reabilitare și modernizare.
Compania susține proiecte multiple în arealul de apartenență al fabricilor de ciment din Aleșd și Câmpulung Muscel, în alte comunități în care sunt situate fabricile de prefabricate Somaco, precum și în București, cu scopul de a stimula dezvoltarea infrastructurii medicale și creșterea nivelului de calitate a serviciilor de sănătate.
Spitalul „Marie Sklodowska Curie” din București, sustenabil și digitalizat
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Sklodowska Curie” din București va face diferența în tratarea corespunzătoare a nou-născuților cu afecțiuni severe prin extinderea secției de Terapie Intensivă pentru nou-născuți. Fondurile donate de Holcim România sunt utilizate pentru realizarea construcției și amenajarea sălii operatorii din interiorul secției de reanimare de Terapie Intensivă nou-născuți.
„În 2013 am construit la Spitalul «Marie Sklodowska Curie» din București prima secție de Terapie Intensivă nou-născuți din sud-estul Europei, concepută după cele mai înalte standarde în domeniu, cele ale Spitalului Universitar Iowa, din SUA. Extinderea noii secții de Terapie Intensivă pentru nou-născuți înseamnă, realmente, mai multă speranță și mai multe vieți de copii salvate. Proiectul presupune construirea propriu-zisă a clădirii, amenajarea unei săli operatorii în interiorul secției de reanimare, dezvoltarea infrastructurii spitalicești dedicate îngrijirii pacientului critic neonatal, constând în paturi adiționale și echipamentele medicale aferente, precum și soluții inovatoare de construcție care asigură un nivel înalt de securitate și siguranță pentru cadrele medicale și pacienți. Această investiție va determina preluarea rapidă a tuturor pacienţilor cu probleme critice și, sperăm noi, dispariția listei de așteptare, care întotdeauna este de peste 10-15 pacienţi. Vorbim despre 500 de vieți de copii salvate pe parcursul unui an din momentul în care vom începe să lucrăm și în această zonă a spitalului, estimăm la finalul acestui an”, spune dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secţiei de Terapie Intensivă nou-născuţi de la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” din București.
Deși este un proiect de o complexitate majoră, extinderea noii secții din cadrul Spitalului „Marie Sklodowska Curie” este planificată să fie finalizată în decembrie anul acesta. Infrastructura, bazată pe un concept 360°, va fi una dintre cele mai moderne din lume. De asemenea, coordonatorul proiectului, dr. Cîrstoveanu, își propune să creeze și o zonă importantă de training pentru medici și asistente, ceea ce înseamnă și un plus educațional esențial.
Alături de comunități
Proiectele de responsabilitate socială susținute de-a lungul timpului de Holcim reflectă gradul de implicare și dialogul constant pe care compania îl are cu comunitățile adiacente punctelor sale de lucru, pentru înțelegerea reală a nevoilor și priorităților locale: sănătate, infrastructură, educație, economie circulară și mediu. Pe plan educațional, compania susține dezvoltarea viitorilor profesioniști în domeniul tehnic prin cinci programe la nivel național, derulate cu o tradiție de peste cinci ani, care se adresează elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și studenților din cadrul universităților cu profil tehnic.
În ceea ce privește infrastructura, economia circulară și mediul, au fost susținute zeci de proiecte în peste 20 de comunități locale, precum: amenajarea de terenuri multisport, parcuri și locuri de joacă, modernizarea zonelor cu mobilier urban, sprijin în construirea de drumuri și infrastructură locală, dar și în reabilitarea izvoarelor de apă potabilă. Mai mult, au fost implementate proiecte privind eficiența energetică, protecția mediului și economia circulară, care s-au concretizat în dotarea instituțiilor de învățământ cu panouri fotovoltaice și instalarea unor platforme pentru colectarea separată a deșeurilor.
„Sănătatea reprezintă domeniul pe care ne concentrăm cel mai mult și direcționăm aproximativ 60% din eforturile noastre.”
Bogdan Dobre, CEO Holcim România și Market Head Moldova
„Extinderea noii secții de Terapie Intensivă pentru nou-născuți înseamnă, realmente, mai multă speranță și mai multe vieți de copii salvate.”
Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șef secţie Terapie Intensivă nou-născuţi, Spitalul „Maria Sklodowska Curie” din București
> 2,8 milioane de euro este valoarea sponsorizărilor în dezvoltarea comunităților și în programe educaționale, realizate de grupul de companii Holcim România în 2023.