Scriu aceste rânduri cu gândul la regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și la viața trăită în slujba datoriei. Cuvinte ce par lemnoase și lipsite de sens real, uman când vine vorba despre cei mai mulți dintre noi, chiar dacă adeseori ne îmbrăcăm pompos și necuvenit cu aceste merite, precum păunul își înalță coada. 70 de ani în care mereu a pus deasupra inimii și a pasiunilor firești, umane, interesul mai mare, general, de a uni și a da încredere. Și, mai presus de orice, 70 de ani în care a reprezentat echilibrul națiunii ei, pe mandatele a 15 premieri.
Mărturisesc că acesta e și tiparul după care am internalizat eu sensul real al sustenabilității. Fie că e în viață, fie că e vorba despre business, sustenabil înseamnă grija pentru ziua de mâine, a mea și a copilului meu. Și de aici curg logic principiile unei vieți sociale și economice așezate pe baze solide, robuste, sănătoase, cum ziceau bunicii noștri. Ce azi par principii importate sau, mai rău, în mintea unora, impuse, cu denumiri complicate și pe care le resping: ESG, CSR, SDG… toate sunt, de fapt, principiile strămoșilor noștri educați și credincioși care, cu frică de Dumnezeu, spuneau că pământul trebuie iubit, că din roadele lui trăim, că fântânile reprezintă viața și apa e cea mai prețioasă, atât de prețioasă că atunci când erau cotropiți de dușman otrăveau fântânile înainte să abandoneze teritoriul în mâinile lui; că dacă ai angajați trebuie să fii conștient că porți răspunderea vieții și bunăstării lor, la fel cum eficiența lor e cea care dă măsura profitului tău.
Noi am știut mereu că o companie puternică este cea care ridică întreaga comunitate și trebuie să sprijine școala, spitalul și biserica din urbe. Apoi, cumva, parcă luați în viteza vieții, au câștigat teren cei fără Dumnezeu, fără principii și fără simț al echilibrului. Pentru profit au fost anulate toate acestea, educația a devenit marginală, iar apa și pământul au fost exploatate până la secătuire. Azi, de voie sau de nevoie, ne-am trezit.
ONU a adoptat Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă, care are în centru cele 17 obiective fundamentale de dezvoltare sustenabilă (SDG – Sustainable Development Goals) și toate companiile mari, puternice, își fac strategia de dezvoltare pe baza acestor principii. Este momentul întoarcerii la principiile sănătoase care aduc, de fapt, o creștere economică durabilă. Este momentul smereniei în tot și în toate.