Hidroelectrica privește spre viitorul verde pe care îl dorim și noi și Uniunea Europeană cu o listă întreagă de proiecte în premieră pentru România. Compania plănuiește extinderea portofoliului în regiune și colaborarea cu țările vecine pentru producția de energie verde.
Vremea se schimbă, vremurile la fel. Dar Hidroelectrica a știut să se reinventeze, și strategic, să utilizeze cele trei mari resurse ale naturii: apă, soare, vânt.
“Investiţiile sustenabile, din perspectiva Hidroelectrica, înseamnă investiţii verzi, înseamnă investiţii care afectează cât mai puţin natura, înseamnă utilizarea la maxim a resurselor regenerabile pe care România le are din abundenţă”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.
De 22 de ani, Hidroelectrica produce energie verde în sute de hidrocentrale construite în munte.
“În mod evident, odată cu această tranziţie către un sistem energetic european mai verde, în mod cert va creşte consumul de energie şi atunci ritmul investiţiilor trebuie să crească în conformitate cu consumul pe care îl estimăm în următoarea perioadă”, a mai explicat preşedintele Hidroelectrica.
Ploile mai rare, căldurile extreme și soarele puternic reprezintă noua realitate din România. Hidroelectrica a transformat asta în avantaj însă, folosesc râurile și lacurile țării ca platformă pentru panouri solare.
“Solar flotant este o tehnologie relativ nouă și deja avem în acest moment aprobat un studiu de fezabilitate pentru primul parc fotovoltaic flotant, pe unul dintre lacurile noastre de acumulare”, a precizat Bogdan Badea.
Sistemul va fi format din panouri așezate pe structuri flotante, care pot fi demontate în sezonul rece.
Iar toamna, Hidroelectrica va trece natural către o altă resursă importantă: vântul.
“La primăvară-toamnă, când de obicei avem vânt puternic, atunci intră energia eoliană și ajută la creșterea capacității de producție și de multe ori și la menținerea unor rezerve de apă în lacuri, pe care să le putem utiliza mai târziu, când este nevoie”, a anunţat preşedintele Hidroelectrica.
Într-o investiție curajoasă, Hidroelectrica a achiziționat un parc eolian de 108 MW. Compania are de gând și să construiască primul parc eolian în largul Mării Negre.
“Este un potențial virgin la această oră, dar considerăm că vine foarte bine în completarea întregii arhitecturi a sistemului energetic românesc și, fiind o energie verde, Hidroelectrica este interesată să investească în aceste tipuri de tehnologii”, a completat Bogdan Badea.
Hidrogenul e o altă direcție de dezvoltare.
“Din ceea ce estimează specialiștii pentru transportul mare nu vor putea fi utilizate baterii atât de mari, pentru că vor îngreuna foarte mult mijloacele de transport și atunci hidrogenul reprezintă o soluție pe care Uniunea Europeană și România dorește să o promoveze și să o implementeze”, a explicat preşedintele Directoratului Hidroelectrica.
Nu e suficient să-ți imaginezi un viitor verde, trebuie să și construiești infrastructura pentru ca el să existe. Aici a intervenit Hidroelectrica, nu doar cu o viziune clară, ci și cu grijă față de mediu și de om.