Vorbim din ce în ce mai des despre economie circulară, poluare, vedem zilnic impactul schimbărilor climatice și ne întrebăm care ar putea fi soluțiile.
Green Ambalaje, o companie românească, un business de familie, a înţeles la timp necesitatea procesului de transformare a deșeurilor în resurse, impactul pe care îl are procesul de reciclare asupra mediului și trend-urile de pe pieţele europene şi mondiale și astfel şi-a propus să valorifice cât mai mult posibil din acestea.
“Aceste deşeuri pot fi valorificate de companii specializate ca noi. Noi le luam, le sortăm”, a spus Cristian Lazăr, CEO Green Ambalaje
Şi nu e o treabă uşoară. Doar plasticul poate să fie de 20-30 de feluri care trebuie separate. În esenţă, scopul final e ca peste 90% din deșeurile ce provin din cicluri industriale și casnice ce ajung la sortare să reintre în circuitul economiei circulare.
“Noi încercăm să ajungem la zero depozitare. Le-am gestionat, am investit foarte mult în tehnologie, forţa umană cu altceva”, a mai spus Cristian Lazăr.
De altfel, compania investește mereu în tehnologie. În momentul de faţă sortarea e făcută în cea mai mare parte de roboţi, staţiile sunt dotate cu cele mai noi echipamente, iar una dintre provocări este chiar investiţia permanentă în tehnologii de ultimă generaţie, într-o industrie în care lucrurile se schimbă cu rapiditate.
Parcul auto are maşini electrice a căror carosare a fost făcută în România, tocmai pentru ca banii să rămână în ţară, să fie investiţi în economia românească.
Întregul parc auto ar trebui să fie electrificat în următorii 3 ani, iar investiţia e estimată la 5 milioane de euro. În 2021, compania a gestionat în cele 9 centre ale sale aproximativ 93 000 de tone de deşeuri, provenite în special din retail, de la fabrici, centre comerciale și nu numai.
“Printre provocările ce urmează în perioada imediat următoare se află introducerea sistemului de garanţie retur, ceea ce angreneaza o operaţiune logistică uriaşă, cum nu a mai fost organizată la noi. Acest sistem are rolul de a scoate din piaţă pubelele standard de deşeuri”, a mai spus CEO-ul Green Ambalaje.
Odată ce sistemul de garanţie returnare va deveni funcţional, fiecare dintre noi ar trebui să poată să returneze o sticlă sau o doză din aluminiu la magazine din apropiere.