O casă trainică se construiește cărămidă cu cărămidă. Așa a fost construit și CEMACON, unul dintre cele mai puternice branduri românești din industria materialelor de construcții.
Daniel Şologon, CEO Cemacon: “În 1969 s-a înființat, după Revoluţie a fost privatizată şi a ajuns să fie o companie interesantă pentru fonduri de investiţii şi pentru investitori mai mari.”
În prezent, pe porțile celor trei fabrici de cărămidă ale companiei ies zilnic peste 2500 de metri cub de cărămidă, cât să construiască peste 13000 de case în fiecare an. Se folosesc utilaje moderne, roboți și linii automatizate, dar temelia poveștii de succes e construită tot în jurul oamenilor.
Alpar Sarpataki, Specialist Tehnologie de Fabricație: “După privatizare s-a simțit o mobilizare puternică între angajați și am putut să meținem producția și chiar să demarăm investiții importante.”
Dar drumul spre reușită nu a fost deloc neted, mai ales după marea investiție în cea mai mare fabrică de cărămida din Sud-Estul Europei, inaugurată în 2010 in Recea, judetul Sălaj. În plină criză imobiliară, cererea de materiale de construcții a scăzut brusc și a găsit compania cu un credit foarte mare.
Daniel Şologon, CEO Cemacon: “S-a reușit o înțelegere de tip win-win, în care toate părțile au câștigat, și banca, și acționarii, și compania, și angajații și tot ce înseamnă ecosistem.”
Din 2017, frații Dragoș și Adrian Pavăl prin grupul Dedeman sunt acționari principali ai fabricii de cărămidă, iar compania a rămas una românească, destinată pieței din România.
Daniel Şologon, CEO Cemacon: “Reuşim să ne adaptăm foarte bine la ceea ce are nevoie consumatorul român. Tema seismică este una foarte relevantă, tema de izolare termică este foarte relevantă. Asta interesează foarte mult pe consumatorul român.”
Din acest motiv, în 2020 a fost lansată pe piață singura cărămidă umplută cu vată bazaltică portantă produsă în România, care oferă izolare fonică și termică încorporabile. Mai mult, în rețetă au fost incluse și anumite deșeuri, cum ar fi zațul de cafea, benefic pentru cărămizi, dar dăunător pentru mediu dacă e lăsat să se descompună în depozitele de gunoi. Iar în laboratorul propriu al companiei, dotat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 400 000 euro, se cercetează continuu noi metode de a îmbunătăți rețetele.
Și tot într-o relație prietenoasă cu mediul funcționează noua fabrică de cărămidă aparentă din Recea, singura de acest gen din România. Cu o tehnologie unică, de ultimă generație, se realizează produse de calitate, dar cu o amprentă de carbon mult mai redusă față de tehnologia convențională folosită în multe alte fabrici din Europa. Iar parcul fotovoltaic amenajat recent, cu o putere de peste 1MWh, va reduce emisiile de CO2 cu 299 tone/an.
- Primele cărămizi au ieșit pe poarta fabricii în 1969
- Anual, peste 13000 de case sunt construite din cărămizile produse în cele 3 fabrici pe care le operează, în Zalău, Recea și Biharia.
- În compoziția cărămizilor se folosesc materiale reciclate: rumeguș, cenușă și chiar zaț de cafea