La Brașov e cea mai mare fabrică de sisteme pentru acoperișuri din Estul Europei. Un vis împlinit pentru Horațiu Țepeș care, în 2007, la 27 de ani s-a hotărât să înceapă o afacere în România.
“Aici suntem în hala de producție de țiglă metalică. E produsul clasic, unul din produsele noastre de țiglă metalică pe o culoare ciocolatie. În anii aceștia de activitate, am ajuns la 735.000 de acoperișuri”, a spus Horațiu Țepeș fondator Bilka Steel.
Aici, la Brașov e cea mai mare fabrică de sisteme pentru acoperișuri din Estul Europei. Un vis împlinit pentru Horațiu Țepeș care, în 2007, la 27 de ani s-a hotărât să înceapă o afacere în România.
“Pentru mine, Bilka înseamnă din punct de vedere profesional totul. De la început, știam ce o să facem pe următorii 30 de ani, vedeam ce nevoi are piața de materiale de construcții din România și la fel cum s-au materializat piețele din vestul continentului, ne gândeam că același traseu îl va avea și piața românească”, a mai spus Horațiu Țepeș fondator Bilka Steel.
Asta e specific modului în care Horațiu Țepeș face business: are un plan bine stabilit pe cel puțin 10 ani și o analiză a piețelor din vestul Europei.
“Un acoperiș din punctul meu de vedere, este cea mai importantă parte a unei case și până la urmă vorbim de doar 5% din valoarea unei construcții. Acoperișul practic acoperă tot ceea ce investește omul”, mai spune fondatorul Bilka Steel.
La începuturile Bilka, țigla metalică era o noutate. Azi, 73% dintre acoperișurile din România folosesc acest material. Horațiu Țepeș a pariat pe asta și a câștigat.
“În parcursul companiei ne-a ajutat cultura aceasta din România de a fi cu siguranță proprietari și de a trece de la un apartament la o casă, la nevoia de a avea o curte”, mai spune Horaţiu.
De-a lungul anilor, Horațiu Țepeș a investit 70 de milioane de euro în echipamente noi și a extins activitatea Bilka: de la acoperiș complet, cu toate elementele sale, la hale la cheie.
“O să facem produse pentru hale industriale, panouri termoizolante, tablă cutată profil înalt, profile zincate, tot ceea ce e nevoie pentru producția halelor industriale”, a mai precizat Horațiu Țepeș.
De la 500.000 de euro cifră de afaceri după un an de activitate, compania lui Horațiu Țepeș a ajuns azi la 232 de milioane de euro, iar Bilka e azi în top 20 exportatori cu capital privat românesc.
“Exportăm în Bulgaria, Ungaria, Ucraina dar cu o pauză pe 2022 Slovacia, deci în țările din apropiere, cu o pondere foarte bună. Suntem acolo în top 5 în fiecare țară producător de acoperișuri cu perspective foarte bune”, mai adaugă Horațiu Țepeș.
Lecția lui Horațiu Țepeș este simplă: să faci cel mai bine ce iubești să faci.
“Nu este neapărat, un secret sau o rețetă, cred că trebuie să muncim în branșa în care ne dorim să ne ducem activitatea și pe urmă lucrurile vin pe parcurs”.
- 1 din 4 acoperișuri din România este Bilka.
- Din 2012, compania este lider de piață în fiecare an în construcția de acoperișuri.
- Compania folosește 140.000 de tone de otel prevopsit ca materie primă, o parte din cantitate provenind și din România.
- După o investiție de 30 de milioane de euro, în 2023 se va deschide o fabrică de panouri termoizolante și profile industriale.
- Compania oferă 60 de burse de școlare și a renovat mai multe acoperișuri ale școlilor din județul Brașov si din tara.