Cum să construiești viitorul dacă ai trecutul în ruină? Mulți antreprenori din România nici măcar nu și-au pus întrebarea. Cei care au făcut-o însă, au ajuns departe. Chiar dacă pentru asta a fost nevoie să dezgroape, la propriu, trecutul.
Așa a re-început povestea Beciului Domnesc. Un beci, care nu este nici legendă, nici strategie de marketing. El există, ascuns undeva între dealurile Vrancei.
Orice poveste trebuie să aibă un început
”Orice poveste trebuie să aibă un început. Dacă începutul ăsta e mai de mult și dacă a reușit să reziste atâta timp, de ce ai tăia firul istoriei la un moment dat și nu ai continua? Bineînțeles că trebuie să le aduci în actualitate, nu poți să le lași pur și simplu… până aici a fost trecut, de aici înainte e viitor. Este o legătură și e normal să fie așa. Din cauza asta am păstrat ceea ce este vechi, ceea ce este reprezentativ”, spune Luchi Georgescu, preşedintele Beciul Domnesc.
Povestea acestui Monument unic, construit cu piatră adusă din Basarabia, început acum 600 de ani, pe vremea lui Ștefan cel Mare, este continuată și în prezent, după preluarea, în urmă cu 20 ani, a fostului Vincon, actualmente Beciul Domnesc Compania.
Actualul proprietar a început reabilitarea Monumentului Istoric și a avut ceva de muncă până a ajuns astăzi la ceea ce vedeți în imagini, un monument al vinului, pentru că adăpostește peste o sută de mii de sticle de vin, dar și un Monument al României inclus oficial în Patrimoniul Cultural.
Am găsit în beci, în monument, 50.000 de sticle de vin care datau începând cu anul 1949, o vinotecă profresională
Luchi Georgescu
Rând pe rând au fost adăugate în colecție vinurile excepționale, cu potențial de învechire.
Odată cu reabilitarea Monumentului Istoric Beciul Domnesc și clădirile adiacente au fost refăcute cu migală și investiții semnificative, conform arhitecturii inițiale.
Acestea au fost transformate într-o zonă de degustare, realizată după cele mai moderne standarde, dar care păstrează și părți din vechile ziduri.
De altfel, anul acesta, fostul Vincon Vrancea a devenit oficial Beciul Domnesc Compania, tocmai pentru a arăta legătura dintre trecut, prezent şi viitor şi a întări identitatea companiei şi legătura sa cu tradiţia.
Portofoliul companiei Beciul Domnesc cuprinde peste 120 de produse din categoriile vin și vin ars.
Grupul Beciul Domnesc are peste 400 de angajați și a inregistrat anul trecut o cifră de afaceri brută de peste 165 de milioane de lei.
În prezent, exploatează 1.400 de hectare de viță de vie, în podgoriile Cotești, Odobești, Panciu și Huși. Zonele de aur ale vinurilor din Moldova. O regiune cu un trecut imens și un viitor bogat.