Într-o Capitală sufocată de mașini, activități economice intense, șantiere deschise la tot pasul, deci, pe scurt, multă poluare, sustenabilitatea reprezintă o cărămidă importantă în fundația construcțiilor noi, prietenoase cu sănătatea noastră, dar și cu mediul. Dincolo de segmentul rezidențial, găsim tot mai multe clădiri de birouri și spații comerciale certificate ca fiind sustenabile.
Piața clădirilor sustenabile a evoluat spectaculos în România în ultimii ani, iar Bucureștiul este unul dintre liderii la acest capitol. La nivel național, sunt peste 10 milioane de metri pătrați de clădiri non-rezidențiale (birouri, centre comerciale și spații industriale) certificate ca fiind sustenabile, potrivit celor mai recente date ale asociației Romania Green Building Council (RoGBC). Pe segmentul rezidențial, deși s-a făcut un progres mare, piața locuințelor sustenabile este încă la început de drum, dar cu potențial ridicat de creștere, spune Teodora Cimpoi, jurnalist în domeniul energiei și consultant în domeniu. „Legislația națională care derivă din reglementările europene, ce impun noul standard nZEB (n.r. – nearly Zero-Energy Building – Casă cu consum de energie aproape zero) pentru tot ce se construiește nou din 2021 și standardul ZEB, din 2030, va ajuta la creșterea pieței”, adaugă ea.
În Capitală, aproximativ 35% din spațiile de birouri erau clădiri verzi în 2021. „Comparativ cu piețele mature din Europa, s-a reușit un salt fabulos și pentru că s-a pornit de jos. Prima clădire de birouri verde certificată a fost finalizată în 2010, în București”, precizează Teodora Cimpoi.
Ce este, de fapt, o clădire verde?
Simplu spus, o clădire verde este o clădire sănătoasă, atât pentru oameni, cât și pentru mediu, răspunde Teodora Cimpoi. „Este o clădire construită cu respect față de calitatea vieții ocupanților, precum și față de natură, pe principiul «Do no significant harm» («Nu provoca un rău semnificativ»).”
Așadar, o clădire verde are câteva caracteristici-cheie. În primul rând, are un grad foarte ridicat de eficiență energetică, adică un necesar redus de energie, asigurat printr-o termoizolație foarte bună, sisteme de încălzire și iluminat eficiente. De asemenea, foarte comun este să integreze instalații de producere a energiei din surse regenerabile, precum panourile fotovoltaice, panouri solare termice, ori pompe de căldură.
„Important de precizat este că astfel de clădiri asigură nu doar un consum redus de resurse (energie și apă), ci și o calitate sporită a mediului interior, esențial pentru sănătatea noastră. Foarte relevante sunt și aspectele de design – care să permită maximizarea luminii naturale și priveliștile naturale, elemente care contribuie la starea de bine a ocupanților”, spune Teodora Cimpoi.
Din 2030, standardul nZEB va fi înlocuit de standardul ZEB – clădire cu emisii zero – în toată Uniunea Europeană. El va fi obligatoriu pentru toate clădirile noi. Clădirea ZEB va consuma și mai puțină energie decât una nZEB și își va acoperi integral consumul de energie din surse regenerabile, a mai explicat consultantul în domeniul energiei.
Apare, astfel, o schimbare majoră a standardelor în construcții. Iar piața trebuie să se pregătească până atunci: clădirile verzi vor deveni norma. „Poate sună pretențios sau prea ambițios, dar dacă ne uităm la avantajele uriașe pe care le aduc clădirile verzi, înțelegem că dezvoltarea lor trebuie accelerată. Astăzi, clădirile sunt unul dintre principalii emitenți de carbon. În plus, creșterea permanentă a suprafeței construite, pentru a face față expansiunii orașelor, conduce la un consum masiv de resurse neregenerabile, precum și deșeuri. Se estimează că, în următoarele patru decenii, suprafața globală a clădirilor se va dubla, adăugând echivalentul unui oraș de dimensiunea Parisului în fiecare săptămână în construcția de clădiri noi”, conform unor studii citate de WorldGBC, într-un raport publicat în 2022.
La finele lunii aprilie 2024, RoGBC a anunțat că peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes” sau au obținut o precertificare (fiind încă în etapa de construcție), în perioada 2014-2024, valoarea lor totală apropiindu-se de trei miliarde de euro. La nivel global, începând cu 2020, peste 3,5 miliarde de metri pătrați de spații pentru clădiri verzi au fost certificate în întreaga lume numai prin intermediul rețelei WorldGBC – o creștere de 10 ori în 10 ani. În același raport menționat anterior, WorldGBC anticipa că aceste clădiri verzi vor reprezenta o oportunitate de investiție de 24,7 trilioane de dolari până în 2030 la nivel global.
Dezvoltări rezidențiale cu sisteme „geoexchange”
Toate dezvoltările One dețin certificări superioare în sustenabilitate, eficiență energetică și wellness, iar compania a primit numeroase premii internaționale și locale în acest sens, potrivit lui Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division One United Properties.
În februarie 2022, One United Properties și Veolia România Soluții Integrate (VRSI) au anunțat un parteneriat pentru a implementa soluții energetice inovatoare care vor îmbunătăți parametrii de sustenabilitate ai dezvoltărilor rezidențiale din portofoliul companiei: „VRSI a anunțat că va investi în dezvoltarea și operarea unui sistem «geoexchange» de încălzire și răcire la One Lake District, One Peninsula, One Lake Club și One High District. Soluția de schimb geotermal nu emite dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră care contribuie la poluarea aerului. În plus, costurile pentru încălzirea și răcirea spațiilor sunt mai mici decât în cazul soluțiilor tradiționale”.
„Geoexchange” este o tehnologie care utilizează ca sursă pentru sistemul de încălzire, ventilație și răcire al clădirilor energia termică a Pământului. În cazul unei clădiri rezidențiale, pompele de căldură extrag căldura din interiorul apartamentelor și o transferă pământului prin intermediul sondelor geotermale în regimul de răcire și se comportă invers în regimul de încălzire, respectiv extrag căldura din pământ cu ajutorul acelorași sonde și o transferă apartamentelor. Pământul este astfel utilizat ca sursă de căldură în momentul în care sistemul funcționează în regim de încălzire și ca radiator în momentul în care sistemul funcționează în regim de răcire.
„Comparativ cu modul de funcționare a unui sistem de aer condiționat clasic, fără de care nu mai poate fi conceput confortul termic interior în perioadele calde și care transferă din interior către exterior, în aerul atmosferic, căldura disipată de unitatea exterioară (condensatorul) în perioada de răcire, în cazul pompelor de căldură (sol-apă), căldura disipată de condensatorul instalației (perioada caldă a anului) este injectată și stocată în pământ și utilizată în perioada rece a anului (la încălzirea incintelor). Astfel se reduce impactul termic asupra mediului exterior cu o eficiență energetică ridicată”, explică Beatrice Dumitrașcu.
Aceasta mai adaugă faptul că investiția în restaurarea clădirilor istorice face parte din strategia pe termen lung a One United Properties de îmbunătățire a Bucureștiului, care a început în 2021 cu achiziția Casei Braikoff (One Athénée), aflată în prezent în proces de restaurare. Această direcție a continuat în 2022 cu prima fabrică Ford din Europa de Est (One Gallery), care acum este supusă unor lucrări semnificative de restaurare, cu o investiție de 90 de milioane de euro, cea mai mare investiție privată într-o clădire protejată din România.
Valoarea brută de dezvoltare a portofoliului de restaurare în prezent în derulare al One United Properties este estimată la 239 de milioane de euro.
Sudul Capitalei se „înverzește” cu proiecte sustenabile
Nu doar în nordul Capitalei se construiește verde. Și sudul începe să îmbrățișeze conceptul de „green homes”. Spre exemplu, Sud Rezidential, unul dintre cei mai mari dezvoltatori ai zonei, a anunțat recent că va ridica un ansamblu în conformitate cu standardele de sustenabilitate si eficiență energetică. „Este primul proiect rezidențial din Metalurgiei Park Residence care a obtinut pre-certificarea «Green Homes», spun reprezentanții dezvoltatorului, care mai anunță că vor exista și zone dedicate reciclării deșeurilor, iar noii ocupanți ai acestor locuințe vor primi consultanță gratuită privind stilul de viață axat pe durabilitate și sustenabilitate. „O veste bună pentru cei care preferă mașinile electrice este că, la cerere, se pot instala stații de alimentare pentru aceste vehicule”, adaugă reprezentanții Sud Rezidential.
Chiar dacă am făcut progrese semnificative, specialiștii în construcții verzi spun că România are un fond construit învechit. 90% din suprafața locativă a fost construită înainte de 1989. În lipsa modernizărilor, blocurile așa-zis comuniste rămân găuri negre din punct de vedere energetic.
> Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes” în perioada 2014-2024, potrivit RoGBC.
„O clădire verde este o clădire construită cu respect față de calitatea vieții ocupanților, precum și față de natură, pe principiul «Do no significant harm».”
Teodora Cimpoi
Consultant în domeniul energiei
„Investiția în restaurarea clădirilor istorice face parte din strategia pe termen lung a One United Properties de îmbunătățire a Bucureștiului.”
Beatrice Dumitrașcu
CEO Residential Division One United Properties