Avem nevoie de spațiu verde ca de… aer. Un singur arbore ajuns la maturitate produce 92 de litri de oxigen pur pe zi, adică 14% din necesarul zilnic al fiecăruia dintre noi. Nevoia de mai mult spațiu verde și protejarea mediului sunt o parte din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Sunt și motivele pentru care, peste o sută de voluntari OSCAR Downstream au plantat oxigen pentru viitor. 10.000 de puieți de salcâm au fost plantați în localitatea Lapoș din județul Prahova
Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream: “Noi, Oscar Downstream alături de Plantăm Fapte Bune în România, am decis să facem astfel de acțiuni pentru un viitor mai curat și cu emisii reduse de carbon”.
Țara noastră are 2 milioane de hectare de terenuri degradate sau părăsite, adică aproape 10% din suprafața României. Sunt terenuri care ar putea fi împădurite pentru un plus de oxigen dar și pentru siguranța celor care locuiesc în zone cu riscuri.
Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream: ”Această zonă am ales-o din cauza alunecarilor de teren și cum în România în ultima vreme sunt din ce in ce mai multe fenomene extreme, sustinem astfel de acțiuni.”
Dacă sunt plantați corect, mai bine de 90% dintre arbori ajung la maturitate.
”Este important ca rădăcina să aibă contact cu solul umed. Se presează foarte bine pentru a nu lăsa aerul sa intre în sol”.
Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream: ”Această pădure va fi intreținută de cei de la Plantăm Fapte Bune în România. Peste câțiva ani sperăm să ne putem plimba prin pădurea plantată de OSCAR Downstream.
Startul primei păduri plantate de cea mai mare companie independentă distribuitoare de carburant din România a fost dat în localitatea Cenei, Județul Timiș, în ziua în care planeta a sărbătorit Ora Pământului. Pădurea de la Cenei înseamnă 15.000 puieți pe o suprafață de 3 hectare.
Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream: ”Chit că este o acțiune care poate părea destul de obositoare, satisfacția rezultatului muncii e mai mare și ai un sentiment bun după ce finalizezi astfel de acțiuni.”
Ni s-a părut importantă ca acțiune pentru mediu.
Ar fi minunat să ne aducem și copiii să invețe ceva din experiența asta.
Inclusiv copiii au de învățat din acțiunile prietenoase cu mediul. Caravana Reciclării Creative, un alt proiect susținut de Oscar Downstream, îi învață pe cei mici cum să aibă grijă de mediu pentru un viitor sustenabil. Anul trecut, caravana a ajuns în 4 județe iar anul acesta în opt.
Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream: ”Această caravană se adresează profesorilor, elevilor și părinților acestora în ideea de a conștientiza efectele consumerismului asupra mediului înconjurător. În cadrul acțiunii sunt învățați să reutilizeze deșeurile într-un mod cât mai creativ.
Un viitor creativ și cu grijă pentru mediu înseamnă un viitor sănătos. Asta prevede și Strategia Uniunii Europene pentru păduri. Până în 2030, țara noastră trebuie să reducă la jumătate nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră prin creșterea suprafețelor împădurite.
· Un arbore produce 14% din necesarul zilnic de oxigen al unei persoane;
· 10% din suprafața țării este ocupată de terenuri degradate;
· Ediția 2024 a Caravanei Reciclării Creative a atras peste 1.050 cadre didactice eligibile din 210 de unități;
· Impactul din acest an al Caravanei Reciclării Creative este estimat la 75.000 de beneficiari indirecți;
· Directivă europeană: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.